Butlletí informatiu 08-07-2020

El ple de l’Ajuntament de Falset celebrat aquest dimarts va aprovar de forma definitiva una modificació del Pla d’Ordenació Usbanística Municipal (POUM), iniciada la passada legislatura, i que permetrà la instal·lació de tanatoris en zones del municipi catalogades com a ciutat jardí, bloc aïllat o zona industrial. Segons l’alcalde, Carlos Brull, que aleshores era membre de l’equip de govern, “aquesta iniciativa es va prendre amb la idea de fomentar la competència entre els serveis funeraris”.

El batlle va explicar que actualment hi ha una empresa de serveis funeraris interessada en construïr un tanatori a uns terrenys situats darrera de l’escola i la llar d’infants i va admetre que “l’Ajuntament, després de tots els tràmits d’aprovació inicial, exposició pública i període d’al·legacions, està obligat a aprovar aquest text refós”. Així doncs, l’equip de govern d’Independents per Falset i Junts per Falset va fer valer la seva majoria absoluta per aprovar aquesta modificació.

El grup de Falset Pot Més, per la seva banda, va abstenir-se i la seva portaveu, Maria Jesús Sánchez, va argumentar que en la passada legislatura ja van votar en contra d’aquesta modificiació del POUM ja que “no veiem adequat que aquest tipus d’activitats s’ubiquin en espais com aquest, que a més, es tan proper a l’escola i la llar d’infants”. Sánchez va dir que “calia preveure un POUM a anys vista per evitar córrer el risc del que està passant ara, en què està sorgint un descontentament social”.

Oposició veïnal

Paral·lelament, un grup de veïns i veïnes de Falset ha impulsat una recollida de signatures per evitar la instal·lació d’aquest tipus de servei mortuori en cap d’aquestes zones: la urbanització del Tancat, la Sénia del Padró o els terrenys que hi ha just al costat de l’escola i la llar d’infants. El protaveu dels veïns, Roman Buil, explicava en declaracions a Ràdio Falset que “com que el tema està ja força avançat, l'única manera que vam trobar va ser una recollida de signatures per tal que l’ajuntament tingui constància de l’oposició d’alguns dels veïns”.

Buil afirmava que creuen que aquestes zones ciutat jardí no són el lloc adequat per acollir tanatoris i consideren que instal·lacions d’aquest tipus afectaran el dia a dia de les veïnes i veïns que hi resideixen, alhora que pot representar una devaluació de les seves propietats. “Ens hem de plantejar si aquest és el model de poble que volem”, destacava.

Segons el portaveu dels veïns, “esperem que les nostres signatures serveixin per que l’ajuntament paralitzi el procés de construcció del tanatori i s’estudiï quines opcions hi ha perquè no es faci en el casc urbà”. La recollida de signatures es va iniciar fa uns dies i actualment ja se n’han aconseguit unes 200. Segons Buil, “la idea és presentar-les com més aviat millor perquè l’ajuntament ho pugui tenir en consideració”. Així mateix, va adveritr que “si el consistori no fa res, plantejarem noves mobilitacions”.

En el ple del consistori, l’alcalde, Carlos Brull, va fer referència a aquesta oposició dels veïns: “que ens facin arribar aquest descontentament i nosaltres estudiarem què podem i què no podem fer”.

terrenystanatori

L’atur va augmentar en 32 persones el mes de Juny a la nostra comarca. D’aquesta manera, actualment hi ha 466 persones sense feina al Priorat, el que representa una taxa d’atur registral del 10,05%.

Per municipis, allà on més augmenta és a Falset (19), Marçà (6), Capçanes i el Masroig, amb 4 nous aturats més. Per contra l’atur baixa a Cornudella (-4), Poboleda (-3), els Guiamets i la Torre de Fontaubella (-2).

Pel que fa a la taxa d’atur registral, els municipis que tenen un percentatge de persones desocupades més elevat són Bellmunt (14,29%), la Figuera (13,95%), la Torre de Fontaubella (13,74%) i Marçà (13,05%). A la part contrària hi trobem Porrera (4,41%), la Vilella Alta (5,56%) i Pradell de la Teixeta (5,97%).

En el conjunt de Catalunya, l’atur registrat va augmentar en 1.870 persones el mes de juny (+0,4%), el que deixa el nombre de persones en atur en 485.019. En termes interanuals, l’atur registrat puja a Catalunya 127.747 persones (+35,8%).

El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social va pujar en 15.690 persones (+0,5%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.330.259 persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, s’ha produït un descens de 178.184 persones, el que significa una baixada del 5,4%.

Nou establiments turístics s’han convertit en nous punts d’informació del Parc Natural de Montsant i Espai d’Interès Natural (EIN) Serra de Llaberia, després de rebre aaquesta setmana l’acreditació corresponent. Per fer-ho han hagut de superar un curs de formació per adquirir els coneixements necessaris per tal d’oferir a les persones visitants informació de qualitat sobre els recursos naturals, culturals i paisatgístics, els valors i la singularitat dels espais naturals protegits de la zona. Aquesta acció forma part del pla d'accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible de Priorat, un distintiu atorgat per la Federació EUROPARC, que la comarca va obtenir el 2016.

El curs ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal del Priorat. Enguany, part del curs es va haver de fer telemàticament, per les limitacions derivades de la COVID-19. En aquest sentit, el curs estava previst inicialment pels mesos de febrer i març, però es va haver de suspendre per la declaració de l’estat d’alarma poc abans de completar el programa formatiu.

A la fase de represa, quan les activitats a l’aire lliure en grup i formatives ja estaven permeses en els espais naturals protegits, la formació es va adaptar a les noves mesures i restriccions.

A més a més, per primera vegada, s’han acreditat empreses turístiques instal·lades fora de la comarca del Priorat, que treballen i operen en el seu territori, la qual cosa demostra el creixent interès del sector en conèixer, difondre i divulgar els valors d’un model turístic com el del Priorat.

Amb aquests, ja són 35 els punts acreditats fins ara amb l'objectiu que els professionals vinculats a activitats turístiques ofereixin una informació de qualitat sobre els recursos dels dos espais protegits de la comarca del Priorat.

Acreditats2020

L’Ajuntament de Falset vol posar en marxa en un espai de coworking, per la qual cosa fa una crida a tots aquells que puguin estar-hi interessats a  contactar amb el consistori. Segons quin sigui l’interès entre la ciutadania, el projecte pot prendre una dimensió o una altra.

El coworking és un espai ampli i ben equipat que permet treballar amb comoditat i compartir l’oficina amb d’altres emprenedors/es i així, a més de compartir un espai físic, es comencen a crear sinergies i a compartir idees amb d’altres empresaris (networking), i a un preu inferior i més econòmic que el despatx privatiu tradicional. En aquest sentit, un espai de coworking pot facilitar la constitució de noves empreses així com la supervivència i el creixement de les empreses durant els primers anys de vida, posant a la seva disposició una infraestructura d’espais i serveis avançats, amb suport tècnic expert en gestió empresarial.

Els espais d’allotjament empresarial són utilitzats, principalment, per empreses amb base tecnològica i d’innovació i per professionals independents i creatius, establint-se diferents tarifes en funció de la periodicitat i l’ús.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull explicava “aquest és un moment que també ofereix oportunitats de fomentar un altre tipus d’emprenedoria que pugui impulsar iniciatives i negocis al món rural, i que contribueixi a fixar la gent al territori i fins i tot pugui ser un atractiu per captar nous veïns i veïnes”.

coworking

 

Després de quatre anys el projecte LIFE Priorat + Montsant finalitza amb l’assoliment dels objectius de millora de la sostenibilitat en la producció vitivinícola. Entre aquests objectius s'hi trobaven incrementar la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d’aigua del reg de la vinya, on s’ha arribat a estalvis d’entre 25 i el 35 % depenent de la zona, amb la monitorització de les dades metereològiques aconseguides amb la implantació d’una desena d’estacions metereològiques.

Un altre objectiu del projecte LIFE a la nostra comarca ha estat la reducció total de productes sanitaris fitosanitaris de sintesi química en més de 400 hectàrees i, encara en aquest sentit, la implementació de practiques de confusió sexual per combatre el cuc del raïm evitant l’ús fertilitzant químics.  

El projecte també ha servit per calcular la petjada ambiental de 19 cellers mitjançant la metodologia europea PEFCER d’anàlisi del cicle de la vida i que situa en 1,24 kg de C02 per ampolla de vi produïda, un 20% menys que la mitjana europea.

LIFE Priorat+Montsant és un projecte que persegueix desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible en la comarca del Priorat, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de metodologies per a l’ús eficient dels recursos naturals en tota la cadena de valor. El projecte està formant per cinc entitats: VITEC (Centre Tecnològic del Vi), el Consell Regulador de la DO Montsant, el Consell Regulador de la DOQ Priorat, l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Anthesis Lavola, i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV), i compta amb la contribució financera del programa LIFE+ de la Unió Europea.

dom life

L’Ajuntament de Falset aplicarà a partir d’aquesta setmana un seguit de modificacions viàries i canvis en el carrer Miquel Barceló, una de les artèries principals del municipi. De fet, l’Ajuntament de Falset va presentar al PUOSC un projecte de rehabilitació integral del carrer Miquel Barceló que ha d’executar-se en els pròxims anys. En aquest sentit, el regidor de Covernació i Promoció Econòmica, Antoni Muntané, explica que “a conseqüència de la COVID-19, ja hem començat a aplicar algunes idees que es recollien en aquest projecte, com l’ocupació d’una part de la calçada per les terrasses dels bars i restaurants, una mesura que els va permetre reprendre l’activitat complint amb les mesures de seguretat establertes”.

Entre les modificacions viàries que l’Ajuntament de Falset posarà en marxa al carrer Miquel Barceló i alguns dels carrers adjunts (Sant Francesc Xavier, Josep Maria Gich i Sant Marcel) destaquen la reducció de places d’estacionament en benefici de 7 zones de càrrega i descarrega amb límit de temps, el trasllat de la parada de taxis al costat de la parada de bus (davant de l’antic camp de futbol), l’habilitació d’un nou pas de vianants i l’habilitació d’un aparcament per a motos. Alhora, també es prohibirà l’estacionament de vehicles al carrer Miquel Barceló de les 13 h del dissabte fins a la nit de diumenge.

En paral·lel, l’Ajuntament substituirà les tanques provisionals que delimiten les terrasses dels establiments, que seran reemplaçades per tanques de ferro fixes que segueixen l’estètica del mobiliari urbà del poble. Opcionalment, els establiments podran sol·licitar la instal·lació d’un sistema d’entarimat. Per últim, també es disposaran elements decoratius, com torretes i jardineres, en les terrasses dels establiments i el mateix carrer.

Antoni Muntané explica que amb aquests canvis i el futur projecte de rehabilitació del Carrer Miquel Barceló “volem potenciar l’atractiu d’un carrer per ser gaudit pels veïns i veïnes i tothom que visita la població”. Alhora, Muntané també apunta que “el Miquel Barceló ha de seguir sent una de les artèries de comunicació principals del municipi, alliberada però de vehicles estacionats, per als quals Falset ja disposa d’aparcaments de capacitat i propers a aquest carrer, com l’aparcament de l’Euterpe o L’Artesana”.

img 1100

Aquesta setmana s’ha constituït la Taula del Comerç del Priorat, una iniciativa impulsada per PIMEC Priorat que aplega administracions locals i comarcals, associacions i dinamitzadors comercials i agents del sector, entre altres. La constitució d’aquesta taula s’emmarca en el marc de l’operació “Foment del comerç innovador i sostenible al Priorat”, inclosa en el PECT Priorat, amb el propòsit que esdevingui l’emplaçament on el sector pugui debatre i consensuar, de manera periòdica, les necessitats i accions a dur a terme, a fi de millorar la coordinació, enfortir i fer més eficient el comerç del Priorat.

En el transcurs de la sessió de constitució de la Taula del Comerç, PIMEC Priorat també va exposar l’estat actual de les actuacions contemplades en el marc del PECT, centrades en la professionalització del sector, la millora de la competitivitat, l’aposta per la formació i la promoció de l’activitat comercial. 

En aquest sentit, d’ençà de l’inici de l’operació Foment del comerç innovador i sostenible al Priorat”, s’han dut a terme entrevistes amb el 90% dels comerços del Priorat, amb associacions comercials i amb tots els ajuntaments de la comarca. D’aquest treball, en parteix en certa manera la recentment constituïda Taula del Comerç del Priorat.

A banda d’això, s’està treballant en el programa Comerç al dia, s’han fet sessions de formació en estratègia comercial i digital, gestió empresarial i innovació en turisme d’interior.També s’està treballant en la creació d’un banc de locals disponibles i en la creació d’una marca per fomentar el comerç de proximitat. En aquest sentit, en el transcurs de la reunió es va anunciar la posada en marxa aquest mes de juliol d’una campanya de promoció comercial al Priorat. Al marge d’aquesta campanya, també té data la segona reunió de la Taula del Comerç del Priorat, programada per al mes de setembre.

L’Ajuntament de Capçanes ha decidit restringir l’accés amb vehicle al camí del Collet i al paratge dels Tollets després que el darrer cap de setmana s’hi produïssin aglomeracions de persones i s’hi trobéssin grans acumulacions de deixalles.

L’alcalde del municipi, Lluís del Arca, explicava en declaracions a Ràdio Falset que aquests actes incívics “comporten un important perill d’incendi i també de propagació del virus de la COVID-19”. El batlle afirmava, a més, que només es deixa accedir amb vehicle als veïns i propietaris de finques ja que “el passat cap de setmana ens vam trobar que hi havia entre 40 i 50 persones banyant-se sense respectar, en cap moment, les distàncies de seguretat”.

D’aquesta manera, tot i que el bany als Tollets no està prohibit, només s’hi pot arribar caminant i, a més, els Mossos d’Esquadra i els agents rurals vigilaran que no s’hi produeixin aglomeracions de persones. Del Arca defensava que “la muntanya és de tots i que hi pot anar tothom però que aquestes mostres d’incivisme no es poden permetre”.

En aquest sentit, explicava que “uns veïns de la comarca van recriminar a unes persones que no recollissin les deixalles i la resposta va ser que els van començar a tirar pedres i això és intolerable”.

Així mateix, l’alcalde de Capçanes afirmava que aquestes aglomeracions de persones i acumulació de deixalles també s’han donat a la zona del pantà. “Per una banda, al pantà tenim el problema que s’ha posat de moda llençar-se des del pont de la via del tren i quan l’aigua baixi de nivell algú pot pendre mal, imentre queper l’altra, també hem de vigilar els pescadors, ja que una minoria deixen tot de brutícia per allà on passen”, explicava. 

Lluís del Arca creu que en un futur caldrà regular els accessos i el bany a aquests espais naturals. “De cara al futur caldrà habilitar aquests espais amb algins serveis bàsics i vigilància i control per tal que no es destrueixi l’entorn natural”, deia.

*Fotos: Maria Sedó

IMG 0843

IMG 0840

El Consell Comarcal del Priorat ha obert el període de sol·licitud dels ajuts individuals per a l’assistència a menjadors escolars, corresponent al curs 2020-2021. Els destinataris dels ajuts són els alumnes dels cursos de segon cicle d’educació infantil o d’ensenyaments obligatoris, sempre que no els pertoqui el servei gratuït.

El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 24 de juliol de 2020, excepte per als alumnes que es matriculin amb data posterior o s’hagi acreditat un elevat greuge econòmic i social sobrevingut, el qual no hagi estat detectat durant el termini ordinari de presentació de les sol·licituds.

L’atorgament dels ajuts té en compte la situació socioeconòmica de la unitat familiar dels alumnes, així com situacions específiques que puguin donar-se, com el fet de ser família nombrosa, tenir la condició de monoparentalitat, tenir infants en acolliment, tenir condició de discapacitat, i haver de redistribuir de manera equilibrada l’alumnat amb necessitats educatives específiques. En els criteris de valoració també es tenen en compte les consideracions dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Priorat, que avaluen la situació de risc d’exclusió social de l’alumne.

En paral·lel, el Consell Comarcal del Priorat ha obert també el termini per sol·licitar el servei de transport escolar, sigui en els casos transport obligatori o en els casos de transport escolar no obligatori.

L’Oficina jove del Consell Comarcal del Priorat ha impulsat una borsa de canguratge per facilitar que les famílies que tenen la necessitat d’un cangur per als seus fills durant aquest estiu i els joves que tenen ganes de treballar es puguin posar en contacte.

El Tècnic resposable de l’oficina jove i del servei Comarcal de Joventut del Consell, Marc Vernet, explicava que van detectar aquesta necessitat davant la incertesa provocada per la COVID-19. “Per una banda, no sabiem si hi hauria oferta de lleure per a infants durant l’estiu i per l’altra, sabem que hi ha molts joves que durant l’època de les vacances estuadiantils busquen una feina que els permeti guanyar alguns diners”, afirmava Vernet.

Així doncs, des de l’Oficina Jove es marquen com a objectius donar una sortida laboral als joves alhora que es facilita una atenció a les famílies.

Fins ara s’han inscrit a la borsa de canguratge una vintena de joves de la comarca que esperen trobar una família que necessiti que cuidin els seus fills. Per fer-ho cal posar-se en contacte amb el servei d’ocupació del consell comarcal. Tota la informació la podreu trobar a través de les xarxes socials de l’Oficina Jove o contactant directament amb el Consell Comarcal del Priorat.

familiescangur

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset