Butlletí informatiu 25-11-2020

La situació epidemiològica a la comarca del Priorat ha millorat notablement en els darrers dies. L’índex de risc de rebrot baixa de 100 per primer cop des de finals d’agost i se situa en els 65 punts. També la Rt, que indica la velocitat de transmissió de la malaltia, millora molt i es troba en els 0,23 punts, mentre que la setmana passada es trobava en els 1,34.

També baixa el nombre de positius ja que en la setmana que va del 15 al 21 de novembre, recordem que Salut publica les dades amb uns dies de retard, tan sols es van detectar 4 positius per COVID-19 a la comarca i el nombre de contagiats des que va començar la pandèmia al mes de març és de 332. Així mateix, encara hi ha una persona que requereixen d’ingrés hospitalari. La pandèmia ha causat 38 defuncions al Priorat.

Si ens fixem en els municipis, la situació també és molt millor respecte a les darreres setmanes. Actualment, tan sols Falset i Ulldemolins presenten un índex de risc de rebrot per sobre dels 100 punts. En concret, a la capital de la comarca aquest indicador es de 181 punts ja que en els darrers set dies s’hi han detectat 4 nous positius. A Ulldemolins l’índex de risc de rebrot se situa en els 108 punts i s’hi ha detectat un positiu per COVID-19.

Captura de Pantalla 2020 11 25 a les 10.20.00

L’Ajuntament de Falset se suma al Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el avui dimecres 25 de novembre, amb la campanya de conscienciació “No us en calleu ni una”. El lema de la campanya és una crida a la societat, no només a la víctima, per denunciar qualsevol mena d’agressió contra les dones.

En aquest sentit, la regidora d’Afers socials, Polítiques d’igualtat, Participació ciutadana i Comerç, Núria Borràs, destacava en declaracions a Ràdio Falset que “la campanya és un missatge a la societat perquè cal que tothom qui conegui alguna situació de violència, la denuncii”.

En el marc d’aquesta iniciativa de conscienciació, ja fa unes setmanes que una gran lona amb el lema de la campanya llueix al carrer de Baix de Falset. A més, durant aquests dies es lliurarà material promocional als alumnes de l’INS Priorat i als veïns de Falset.

Així mateix, l’Ajuntament de Falset també està adherit a la campanya del Consell Comarcal “Al Priorat un no és un no”, un projecte contra les agressions sexistes que prestava especial atenció als contextos de festes i oci nocturn amb l’objectiu d’aconseguir una comarca més igualitària i lliure d’actituds sexistes i discriminatòries.

nousencalleuniuna

El Govern ha aprovat una partida d’1,5 milions d’euros per ampliar la dotació dels ajuts destinats a compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 com a conseqüència de l’afectació de la plaga de míldiu. Aquest ajut es va publicar amb una dotació inicial de 4 milions d’euros i serà ampliat amb noves dotacions pressupostàries provinents dels Fons de Contingència de la Generalitat de Catalunya i de les transferències internes de les partides de les diferents direccions generals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, fins a cobrir les necessitats previstes per aquesta convocatòria.

L’ajut té caràcter de subvenció per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 que hagin experimentant un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita del 2020 d’un mínim del 35% respecte a la de la campanya anterior, com a conseqüència de la proliferació del míldiu de la vinya, a causa de les condicions meteorològiques.

Aquests ajuts van destinats als titulars d’explotacions vitícoles que siguin lliuradores de collita que constin en el Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC) i que en el moment de presentar la sol·licitud siguin persones físiques que compleixin amb la condició d’Agricultor/a Professional o persones jurídiques que tinguin la condició d’Explotació Agrària Prioritària (EAP). També es poden beneficiar d’aquest ajut les persones que hagin percebut una subvenció a la primera instal·lació de persones joves agricultores de les convocatòries 2018 i 2019 o que hagin presentat una sol·licitud d’ajut per a la convocatòria 2020.

Mildiu PladelPenedes2 1043x500

La pandèmia va obligar a suspendre la desena edició del Masroig Vi Solidari que s’havia de celebrar el passat mes de juny. Amb tot, ara, l’organització d’aquest esdeveniment ha decidit sumar-se a la Gala Inseparables, un acte benèfic impulsat per l’Hospital Sant Joan de Déu per recaptar fons per al tractament i la investigació de les malalties pediàtriques greus, com ara el càncer infantil.

Un dels impulsors del Masroig Vi Solidari, Josep Maria Beltran, explicava que “degut a que la COVID no ens va permetre fer la nostra fira, la col·laboració en aquesta iniciativa és una manera d’aportar el nostre granet d’arena ja que l’únic que no ha paralitzat la pandèmia és la investigació d’aquest tipus de malalties”.

La gala tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre i consistirà en un sopar virtual on tots els participants podran gaudir a més de diverses actuacions musicals. Per formalitzar la inscripció cal que fer la donació de 20€ a través del web www.galainseparables.org.

Si en el moment de realitzar la inscripció s’indica que es va de part del Masroig Vi Solidari, l’Hospital Sant Joan de Déiu destinarà la vostra donació a la investigació del càncer infantil.

gala inseparables hospital sant joan deu barcelona

La Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset organitza l’activitat virtual “Endevina, endevineta, juga amb la biblioteca”. Cada divendres a través del seu compte d’Instagram, @bibliofalset, el centre proposarà una endevinalla basada en un conte popular. Tots aquells que sàpiguin la resposta i hi vulguin participar hauran de fer-la arribar en forma de dibuix a través del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o portant-lo directament a la biblioteca. Entre tots els participants que encertin la resposta, cada setmana se sortejarà un llibre.

125034391 2089363041197392 8455392762189373423 o

L’economia de la comarca del Priorat va créixer un 1,3% l’any 2019 segons indica l’Anuari econòmic comarcal 2020 editat pel BBVA. Aquesta millora es deguda gràcies al creixement dels sectors dels serveis i de la construcció. En concret el beneficis aprotats pel sector terciari van augmentar un 2% mentre que en el sector de la construcció aquest increment va ser del 5,9%.

En el sector terciari el princpal sector que va augmentar va ser el de l’hostaleria (5,1%). A l’altra banda de la balança, en canvi, hi trobem els sectors primari I la indústria, que van caure un 10,5% I un 0,3% respectivament. El descens del sector primari es deu sobretot a la caiguda dels sectors de l’oliva i la fruita seca, que no va ser compensada per l’augment dels beneficis que va tenir la producció de raïm.

El sector dels serveis representa un 49,9% de l’economia de la comarca, seguit del sector industrial que suposa un 33,2%. El sector primari continua perdent pes i tan sols representa un 9,8% de l’economia mentre que la construcció ho fa en un 7,1%.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha informat aquest dimarts que la residència Les Vinyes de Falset ja no té cap resident positiu de COVID-19. Així doncs, el centre és considerat actualment com a residència verda ja que no té cap dels residents amb simptomatologia o amb un diagnòstic positiu de coronavirus.

Actualment, la residència compta amb 76 usuaris. Des del centre, gestionat des de la intervenció del Departament de Salut per STS Gestió, s’estan aplicant els protocols pel que fa a comunicació als familiars i informació diària. Així mateix, es treballa per tal que els familiars puguin realitzar visites als residents en les condicions òptimes de seguretat.

El centre continua aplicant el pla de comunicació que s’ha vertebrat en tres eixos: videotrucada als familiars, informació sobre els canvis i funcionament del centre mitjançant grup de Whatsapp i informació telefònica segons l’estat de l’usuari. 

L’Ajuntament de Falset, per la seva banda, valora positivament aquesta notícia, alhora que lamenta, una vegada més, les nombroses pèrdues humanes que s’han produït i agraeix l’esforç que han esmerçat tots els professionals per a la superació del col·lapse sanitari.

El brot de COVID-19 aparegut la residència Les Vinyes el passat mes de setembre va causar 40 morts i el contagi de més d'un centenar de residents i una trentena de treballadors.

les vinyes

El Parc Natural de Montsant ha publicat recentment un recull dels resultats dels estudis geològics dels darrers anys elaborats pels doctors Ferran Colombo i Manuel Gómez. Tal i com explicava la tècnica del Parc, Montserrat Solà, “des de 2018 s’han encarregat diversos estudis sobre la geologia del massís i en aquest opuscle presentem els resultats en un format dilvulgatiu”.

Amb aquesta publicació s’engega una nova línia de treball dins la gestió i planificació del parc natural, centrada en posar en valor la singularitat geològica de la serra de Montsant. “Un dels valors pels quals Montsant va ser declarat parc natural és precisament per les característiques geomorfològiques que presenta tot el massís i malgrat que és un dels valors exemplars mai fins ara haviem desenvolupat a nivell d’estudi i sobretot de divulgació cap línia de treball al respecte”.

A més, el llibre inclou la proposta del primer itinerari geològic d’aquesta àrea, per poder visitar i descobrir l’essència de la geologia singular d’aquest indret. És tracta d’una ruta de 47 km que recorre la serra en tres etapes. En algun dels trams coincideix amb la Ruta dels Cartoixans, que va des de Cabacés fins a la Morera de Montsant. Segons Solà “és un itinerari que recorre tota la serra i que permet observar molts dels fenòmens i característiques geològiques de Montsant”.

El Parc Natural de Montsant constitueix un paisatge  geològic excepcional on hi ha alguns exemples únics al món pel que fa a la formació dels relleus. Comprèn roques de fins a 400 milions d’anys d’edat on avui dia s’hi planten vinyes. “Aquests grans blocs de conglomerats han estat objecte d’estudi a nivell internacional perquè hi ha formacions que segons ens diuen els experts són uniques. És un paisatge geològic excepcional a nivell mundial”, afirma Solà. Així mateix, afegeix, que “el fet que estiguin formats per roques carbonàtiques fa que, a causa de l’erosió de l’aigua, hagin donat lloc a una morfologia molt característica de Montsant i que explica l’abundància d’avencs, balmes, congostos, etc.”.

serramontsant

La situació epidemiològica a la comarca del Priorat continua sent complicada. L'índex de risc de rebrot continua per sobre de la mitjana catalana tot i que baixa fins als 606 punts després que el passat 11 de novembre assolís els 969. La Rt, és a dir la velocitat de transmissió de la malaltia, encara és d’1,4, malgrat que per anar bé hauria de ser inferior a 1.

Pel que fa al nombre de positius per COVID-19, entre el 7 I el 13 de novembre es van registrar 21 nous casos, el que eleva a 325 el nombre de persones infectades pel coronavirus des que va començar la pandèmia el mes de març. Així mateix, segons les dades del departament de Salut, cal destacar que hi ha dues persones que actualment requereixen d’atenció hospitalària. El nombre de defuncions a la comarca a causa del virus és de 32 persones.

Per municipis, al Masroig és on l’índex de risc de rebrot és més elevat. En concret, aquest indicador se situa en els 2931 punts. També està disparat a Pradell (2412), als Guiamets (1428), Cornudella (728), la Torre de Fontaubella (621), Falset (352), Marçà (240) i Torroja (136). Si ens fixem en el nombre de positius detectats en els darrers set dies, al Masroig se n’han registrat 6, a Cornudella i a Falset 4, als Guiamets 3, a Pradell i Marçà 2 i a la Torre de Fontaubella i Torroja 1.

Captura de Pantalla 2020 11 17 a les 14.59.23

 

Òmnium Priorat ha organitzat l’activitat Relats enllaçats, que consisteix en la creació d’un text cooperatiu entre tots els participants. Neus Gardell, vocal de la territorial d’Òmnium a la comarca explicava, en declaracions a Ràdio Falset, que “es tracta de que un primer participant escrigui un text, que després passarà a un segon que el continuarà com ell vulgui i després a un tercer, etc. L’objectiu és que el resultat sigui un relat escrit en xarxa pels prioratins i prioratines”.

Segons Gardell, aquesta proposta va sorgir en el marc de la situació de pandèmia i confinament causats per la COVID-19 i es marca com a objectiu “fomentar la creativitat, la cultura i compartir la llengua entre tots els prioratins, d’una manera virtual, fent xarxa i creant un relat en relleus entre tots”. “Malgrat la distància física voliem continuar mantenint vincles entre la gent del Priorat i ho voliem fer d’una manera creativa, lúdica i cooperativa”, afegia.

Totes aquelles persones que vulguin participar en els Relats enllaçats s’han d’inscriure a través d’un formulari que es pot trobar a les xarxes socials d’Òmnium Priorat fins al 30 de novembre. A partir d’aquí, des de l’entitat s’informarà de quina manera es durà a terme el procés creatiu del text.

La pandèmia ha afectat de ple les primeres passes d’Òmnium Priorat ja que fins a aquest passat mes d’octubre no es va poder celebrar l’assemblea constituent. Amb tot, des de la terriotrial de l’entitat a la nostra comarca segueixen treballant en les diverses activitats previstes pel 2021 com ara el concurs de curtmetratges en versió original en català VOC, les celebracions de Sant Jordi i Sant Joan o la primera edició del certamen literari Neus Català, previst per la propera tardor.

relatsenllacats

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset