Informatiu cap de Setmana 04-04-2020

El Consell Comarcal del Priorat ha distribuït 109 targetes moneder de les beques de menjador a la comarca, que dissabte passat (4 d’abril) van ser carregades per segon cop des de l'inici de l'actual emergència sanitària.

Aquestes targetes moneder són una iniciativa dels departaments d’Educació i Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, destinades a les famílies que tenen dret a un ajut de menjador escolar, amb l’objectiu de pal·liar les necessitats alimentàries dels nens i nenes mentre les escoles estiguin tancades. Els imports són de 4 euros per dia que l’escola estigui clausurada.

Les targetes moneder s’han distribuït arreu de Catalunya: 144.000 targetes, en tot el país. Aquestes targetes van arribar amb una càrrega inicial de 40 euros, corresponent als deu dies de confinament previstos inicialment. Dissabte passat, es va procedir a la recàrrega per un import de 40 euros més, que correspon als dies laborables compresos entre el 30 de març i el 9 d’abril (a més del 13 de març que no es va incorporar en la previsió inicial).

L’ús de les targetes és exclusivament per a compres que han de garantir l’alimentació dels infants. Les targetes moneder podran ser utilitzades en qualsevol comerç que estigui identificat com d’alimentació i tinguin datàfon.

Finalment, sí que es podrà anar a l’hort tot i el confinament. La prohibició d’anar a l’hort ha esdevingut una de les restriccions més polèmiques durant la crisi del coronavirus ja que ha provocat les protestes de diversos col·lectius i, fins i tot, una recollida de signatures demanant al govern anul·li aquesta limitació.

Doncs bé, la Generalitat ha fet cas a les demandes i sí que permetrà anar als horts d’autoconsum. En l’última versió del qüestionari sobre les restriccions d’activitats per la COVID-19 a Catalunya, s’actualitza la mesura i s’acalareix que està permès anar a l’hort “si és un hort del que es cullen productes necessaris per a la subsistència. També, si és un hort on, a més, s’hi tenen animals que s’han de cuidar”.

Així mateix, la nova norma afirma que “amb anterioritat ja estava permès si hi ha activitat econòmica vinculada a l’hort” i que “el desplaçament als horts s’ha de fer individualment”. Finalment, també fa referència als horts que hi pugui haver en segones residències, els quals queden exclosos d’aquest criteri ja que continua prohibit el desplaçament a aquest tipus d’habitatges.

Milers de signatures

Milers de persones han signat els darrers dies un manifest a favor del manteniment de l’horta d’autoconsum. El comunicat, signat per les entitats l'Aresta Cooperativa, Arran de Terra, l’Ortiga Agricultura Ecològica, l’Arada Creativitat Social i Ramaderes de Catalunya afirmava, entre altres aspectes, que “és molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives que acudir als supermercats, on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat” i destacava que “els horts d’autoconsum son l’accés més directe a producte fresc, molt més que en qualsevol altre lloc”. “Per algunes famílies, a més, pot representar un estalvi econòmic necessari en temps de pèrdua de llocs de treball”, explicava el text.

A nivell de la nostra comarca, també s’han pronunciat públicament en aquest sentit la CUP Priorat i el Casal Carrasclet, que en un comunicat critiquen la visió “urbanocentrista” que impera a l’hora de gestionar el nostre país. En el text afirmen que la prohibició d’anar a l’hort és una “aberració” i destaquen que “en una comarca com el Priorat, aquesta mesura afecta de manera especial per la incidència que té en el funcionament del sistema agroalimentari de la seua gent, que tant si és pagesa titular com si no, exerceix com a tal de múltiples maneres i amb diferents intensitats”.

Els signants del comunicat demanen als responsables polítics que, a l’hora de fer normatives, “no es prengui el territori com un conjunt homogeni”. “Som un país petit però molt divers, i cal que a les zones rurals, la prohibició de la mobilitat de persones s’adapti a la realitat específica i prevalgui, per damunt de tot, el sentit comú”, conclouen.

paisatgepriorat

 

Immersos com estem en la crisi el coronavirus, moltíssimes persones s’han presentat voluntàries per ajudar en allò que sigui necessari. Una d’aquestes iniciatives, davant la falta de material, ha estat la fabricació a casa de mascaretes. Per parlar-ne he convidat, a través d'una videotrucada, la Núria Borràs, coordinadora de la fabricació de mascaretes a la comarca del Priorat.

L'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Priorat fa crida al voluntariat atesa la situació d'emergència sanitària que vivim amb motiu de l’afectació de la COVID-19. Des dels serveis socials recorden que en la prestació de l’atenció social bàsica a la comarca del Priorat resulta fonamental el paper que desenvolupen entitats com Creu Roja i Càritas, que treballen de manera coordinada amb els respectius ajuntaments i els tècnics socials del Consell Comarcal. Tot plegat és imprescindible per garantir l'atenció a les famílies més vulnerables.

Des d’aquesta perspectiva, el Consell Comarcal insisteix que aquelles persones que puguin fer tasques de voluntariat, en aquests moments, es posin en contacte amb el seu respectiu ajuntament o amb l’entitat del tercer sector que prefereixin. “La força d'aquestes entitats radica en el número de voluntaris que tenen, amb la qual cosa comptar amb un major número de voluntaris ens ha de permetre aplicar i coordinar millor totes les actuacions que aquests dies es duen a terme des dels Serveis Socials del Priorat”, explica el president del Consell Comarcal, Xavier Gràcia. “Més que mai cal ser conscients de la importància de la solidaritat i el voluntariat com a element cohesionador de la comarca”, afegeix.

En aquest moment, els serveis socials estan considerats “serveis essencials”. Des d’aquest punt de vista, l'àrea de serveis socials treballa, en primer lloc, per garantir l’atenció social bàsica orientada als perfils de vulnerabilitat, d’acord amb el Pla PROCICAT de la Generalitat i d’acord amb les mesures d’alerta epidemiològica i de distanciament social preses per l’autoritat sanitària. L’atenció social prioritza a les famílies vulnerables i els infants i joves a càrrec, les persones grans en situació de dependència amb dèficit de suport familiar i les persones sense llar i sense sostre.

Després de dues setmanes de confinament, els serveis socials  constaten un augment de la vulnerabilitat de determinades famílies amb dificultats econòmiques. L’actual situació d’emergència sanitària també demana un esforç important pel que fa a les tasques de coordinació amb els diferents ajuntaments per tal de garantir l'atenció de les persones sense llar i sense sostre. Es tracta, en aquests casos, d’assegurar que aquestes persones realitzen el confinament i, en cas de necessitat sanitària lleu, oferir-los un espai on puguin recuperar-se de la infecció. El treball de serveis socials aquests dies també presta atenció a totes aquelles situacions que es puguin donar vinculades a la infància en risc i a la violència masclista.

consell comarcal

Els professionals sanitaris del centre d’atenció primària de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Falset han compartit un vídeo a través de les xarxes socials en el que expliquen com s’han preparat per donar resposta a l’alerta sanitària del COVID-19. 

La directora de l’ABS de Falset, Tere Lara, explica al vídeo que una de les mesures que han pres ha estat el tancament de tots els consultoris locals per, d’aquesta manera, “poder garantir una atenció de qualitat i de seguretat des del CAP, ja que podem aïllar els malalts respiratoris dels que no ho són”.

Lara també explica que els professionals s’han organitzat en diversos equips de treball i demana “evitar totes les activitats que siguin demorables”. En aquest sentit recorda que no ho són els controls del sintrom I de les dones embarassades, la vacunació als infants fins als 15 mesos o l’atenció urgent. Així mateix, des de l’ABS de Falset es prioritza l’atenció no presencial i demanen potenciar l’ e-consulta o l’atenció telefònica.

“No us enganyarem, estem preocupats, però estem preparats per assumir tot el que vindrà”, afirmen els sanitaris. Amb tot, donen les gràcies a la ciutadania per la comprensió i el suport i demanen que la gent es quedi a casa.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha aturat el cobrament de les quotes als cellers. Amb aquesta decisió, el Consell Regulador vol donar suport als cellers i viticultors que, a causa del confinament del COVID19, estan patint les conseqüències de l’aturada de les vendes del sector vitivinícola.

Tot i aquesta mesura, el Consell Regulador continuarà prestant els mateixos serveis als seus associats, com l’assessorament, el suport, la traçabilitat, els tasts de qualificació i els controls a la vinya i als cellers.

El president del Consell Regulador, Salustià Àlvarez, manifestava en un comunicat que “la voluntat és continuar treballant i oferint tot el suport als cellers i viticultors, amb els quals hem col·laborat sempre per garantir la qualitatdels nostres vins, fruit d’una producció sostenible, i també la identitat dels nostres vins, producte d’una marca, la DOQ Priorat,que aplega 540 viticultors i 112 cellers”.

El president afegeix que es tracta de preservar “la garantia de l’origen dels nostres vins, que s’han consolidat durant els darrers anys i han rebut un fort impuls amb la nova classificació, “Els noms de la terra”, acompanyat d’una marca, com és la de viticultor-elaborador”.

A hores d’ara, no es pot quantificar el percentatge de vendes afectades pel COVID19, tot i que l’aturada és de gairebé totes les transaccions.

DOQPriorat026 1024x683 1

Una fuita de gas argó liquat en un vagó d’un tren de mercaderies perilloses a l’estació de Marçà- Falset va obligar a activar el el Pla TRANSCAT aquest dijous al vespre. Al lloc dels fets s’hi van desplaçar fins a cinc dotacions dels bombers de la Generalitat, que en un primer moment van intentar indentificar l’origen de la fuita i la resta de productes que transportava el tren afectat per, d’aquesta manera, definir l’estratègia d’actuació.

Després de la inspecció, es va concretar que la fuita era deguda a un problema de soprepressió de la cisterna. Bombers i tècnics de l’empresa propietària de la mercaderia van vigiliar que la vàlvula de sobrepressió acabés de fuitar i un cop la cisterna va recuperar els valors normals de pressió es va donar l’incident per solventat.

L’incident, que no va generar un risc per a la població, va afectar diversos trens de passatgers que circulaven per la R-15. Després d’una estona aturats, els convois van poder passar per l’estació de Marçà- Falset, això sí, per la via més llunyana al tren accidentat per respectar el perímetre de seguretat definit al voltant del tren. Així mateix, Renfe va habilitar un Servei alternatiu per carretera entre les estacions de Pradell i Móra la Nova.

*Foto: Bombers de la Generalitat

incident tren estacio marçà

Davant dels nombrosos dubtes generats sobre què es considera activitat essencial i què no, els agents rurals van emetre un comunicat aquest dilluns en el que aclarien si activitats com l’agricultura o la ramaderia es consideren essencials. Segons el cos tan els treballs agrícoles com els ramaders es mantenen com a serveis essencials i per tant, continuen autoritzats els desplaçaments per a realitzar les activitats professionals directament relacionades amb aquestes activitats. Inclosa la crema de restes vegetals, degudament autoritzada.

Pel que fa a la resta de desplaçaments als espais públics del medi rural i natural només es poden fer desplaçaments al lloc de treball ( professional ) que sigui essencial (inclou explotacions agrícoles, ramaderes i forestals), el retorn a la residència habitual, l’assistència i cura a persones grans, menors, dependents, discapacitades o especialment vulnerables, passejar les mascotes, només a l'entorn immediat de la residència habitual i de manera individual, i altres causes de força major o de necessitat, que es puguin justificar.

Per contra, no es poden fer passejades, excursionisme o senderisme, escalada, parapent o càiac, etc. També està prohibida la caça i la pesca continental i les trobades, aplecs i focs d’esbarjo en zones naturals. De fet, les autoritzacions de foc d'esbarjo han quedat suspeses mentre duri l'estat d'alarma.

El Cos d'Agents Rurals segueix patrullant el medi rural i natural i continua aixecant acta en tots aquests casos per presumpte incompliment del deure de confinament.

agentsrurals

El sector vitivinícola de la comarca del Priorat es mostra “preocupat” Davant dels efectes que està causant la crisi del COVID-19. Una de les principals conseqüències del coronavirus ha estat la caiguda de les vendes deguda al tancament de tots els establiments de restauració o de les enoteques per l’Estat d’Alarma. La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, explicava que “el negoci no circula ja que tota la part de vendes està paralitzada perquè tots els establiments consumidors del nostre vi està tancats”.

En el mateix sentit, s’expressava el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, que ressaltava que, degut a les característiques de la majoria de cellers del territori, aquesta crisi encara és veu més agreujada. “La gran part dels cellers de la DOQ són petits negocis familiars els quals basen la distribució dels seus vins en la restauració i la venda directa, fet pel qual s’han vist molt afectats per les ordres de confinament”, afirmava. Álvarez també destacava que “tot i que els cellers grans tenen una mica més de recorregut, l’afectació és prou important perquè estiguem preocupats”.

Pel que fa a les feines al camp, la presidenta de la DO Montsant afirmava que la crisi “ens ha agafat en una època en la que encara tenim una mica de marge ja que la vinya està brotant, però si això s’allarga massa, al mes de maig, que és quan s’han de fer moltes feines a la vinya i es necessita molta gent, no sé com ho farem”.

En aquesta direcció, la presidenta de la DO Montsant criticava algunes de les restriccions que estableix l’Estat d’Alarma, com ara que les persones que no tenen una dedicació exclusiva a la pagesia no puguin anar a treballar els camps. Just afirmava que “de vegades les normatives es fan d’una manera molt genèrica i no tenen en compte la realitat de la nostra comarca”. Salustià Álvarez explicava que “en una zona rural com la nostra, anar al tros no implica risc, al contrari, és salut mental”. Álvarez creu que cal un equilibri tot i que pot entendre algunes restriccions.

L’activitat a les DO, també aturada

La crisi sanitària del COVID-19 també ha provocat una paralització de moltes de les activitats organitzades per les pròpies denominacions d’origen, com ara missions comercials o la presència a fires. A més, també ha complicat el funcionament habitual d’aquestes organitzacions. Així doncs, Pilar Just explicava que la DO Montsant ha hagut d’ajornar una missió inversa en la que diversos professionals nordamericans havien de visitar el nostre territori i un viatge dels cellers de la DO a Suïssa. També la DOQ ha hagut de suspendre una missió comercial que havia de portar diversos professionals a conèixer el Priorat.

La cancel·lació, també, d’esdeveniments com la Fira del Vi de Falset o Prowein, la més important pel que fa al món del vi a nivell europeu, ha afectat també a tot el negoci de distribució i exportació que genera el sector vitivinícola prioratí. Per Pilar Just, la participació dels cellers en aquests certamens “suposa el contacte directe amb molts importadors i professionals del sector, és una manera de fer negoci i trobar canals de distribució i ara, tot aquesta activitat s’ha paralitzat”. El president de la DOQ Priorat també lamentava que no es puguin celebrar aquests esdeveniments ja que “és vital per als nostres cellers poder tenir contacte directe amb restauradors, importadors, etc.”.

Sobre quin és el futur del sector després de la crisi, tots dos presidents apunten que venen mesos de molt de treball. “Ens haurem de posar les piles i començar a treballar apostant pel mercat de proximitat”, apuntava Álvarez. Just, per la seva banda, demanava que “hem de fer comarca i consumir vi del territori, perquè en moments com aquests ens hem d’ajudar els uns als altres”.

paisatges priorat

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha habilitat aquest cap de setmana un lloc web en el que es pot consultar la incidència del COVID-19 en el territori. En un mapa de totes les àrees bàsiques de salut (ABS) es pot comprovar com el coronavirus s’ha escampat pel país.

Pel que fa a la comarca del Priorat, fins a dia d’avui, s’han fet 22 proves de detecció del coronavirus, de les quals 20 han estat negatives i només s’han confirmat dos casos positius de COVID-19 a l’ABS de Falset, en concret un a Falset i un altre a Porrera. Tan l’ABS de Cornudella com la de Flix, que inclou els municipis de Margalef I la Bisbal de Falset, no han registrat cap positiu per coronavirus.

Així mateix, el mapa dona informació de casos de coronavirus per cada 100.000 habitants de totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya, fet que permet identificar aquelles zones on el virus ha afectat de manera més important. Si mirem el mapa, podem veure que zones com l’Anoia, la Pobla de Segur o la Vall d’Aran apareixen en un color marró més fosc, ja que són les que, a proporció, han registrat més infectats pel COVID-19. Les dades del lloc web s'actualitzen diàriament.

Podeu consultar tota la informació sobre el COVID-19 en el següent enllaç: 

http://aquas.gencat.cat/ca/actualitat/ultimes-dades-coronavirus

mapacovi19

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset