Butlletí informatiu 16-10-2019

L’Associació Prioritat ha emès un comunicat aquest dimecres en el que també rebutja la sentència del judici de l’1-O. Des de l’entitat, que aglutina bona part del teixit social i cultural de la comarca del Priorat, se senten interpel·lats per “una sentència que condemna de manera clara tota dissidència i anul·la, de fet, els drets més elementals de les persones i els col·lectius”.

En aquest sentit, afirmen que “sense una societat lliure que tingui garantits els drets fonamentals, individuals i col·lectius, no hi ha vida digna ni, de retruc, possibilitat de generar propostes territorials ni models de comarca ni de país que se sustentin en les voluntats de les persones i les comunitats”.

L’associació, juntament amb l’Oficina del Paisatge i la Comissió del Paisatge del Priorat, ha decidit ajornar el Dia del Paisatge que estava previst per al da 26, dia en que també s’ha convocat una manifestació unitària de rebuig a la sentència a la ciutat de Barcelona.

 

Durant aquests dilluns i dimarts han estat molts els ajuntaments de la comarca del Priorat els que han aprovat una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i que demana l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l’autodeterminació. Ahir al vespre va ser el torn dels plens del Consell Comarcal del Priorat i de l’Ajuntament de Falset. En les dues institucions la moció es va aprovar per unanimitat amb el suport de tots els grups amb representació.

Des del grup independent-ERC, tant el president del Consell Comarcal, Xavier Gràcia, com l’alcalde de Falset, Carlos Brull, mostraven el seu profund rebuig a la sentència. Gràcia destacava que “era una cosa que podia succeir” i que la “repressió de l’Estat hi és i anirà a més”, mentre que Brull es mostrava indignat: “és una vergonya. És un abús i una venjança. La sentència ja estava escrita”. “La societat civil, el poble de Falset i la comarca rebutgem aquesta sentència”, sentenciava.

Des Junts per Catalunya, tant la portaveu del grup al consell comarcal, Meritxell Cardona, com el representant a l’ajuntament de Falset, César López, tampoc amagaven la seva indignació. “Com podeu comprendre el nostre grup està indignadíssim ja que tenim companys a la presó suspesos de les seves funcions”, explicava Cardona, que afegia que “no votar a favor d’aquesta moció hagués anat en contra del nostre codi ètic”.

El regidor de Junts per Falset al consistori falsetà, César López, considera que la sentència és una “aberració” i animava a la gent a “seguir lluitant amb paciència perquè al final ho aconseguirem”.

Des del grup de Falset Pot Més a l’Ajuntament i Candidatura de Progrés al Consell, la seva representant Maria Jesús Sánchez també explicava el seu suport a la moció de rebuig a la sentència del Suprem. “Un cop vam conèixer la sentència vam convocar una reunió d’urgència per valorar la nostra resposta”, explicava. Sánchez va destacar la diversitat ideològica de les seves candidatures i que després del debat “la majoria vam decidir donar suport a la moció”.

El conseller comarcal de la CUP, Marc Vinyes, destacava que la sentència és un cop dur i animava la ciutadania a seguir amb les mobilitzacions. “Tot i que ja ens imaginàvem el sentit de la sentència, no deixa de ser un cop dur”, explicava Vinyes, que afegia que “és exagerat tancar aquestes persones a la presó per un delicte que no va existir”. “És inconcebible que posar paperetes en una urna sigui punible”, reblava. Vinyes va cridar a la mobilització ciutadana per aconseguir la llibertat dels presos el més aviat possible.

La moció reclama, entre d’altres coses, “la llibertat immediata tots els presos i preses polítiques i de tots els exiliats i exiliades” i mostra el seu compromís polític amb el dret a l’autodeterminació. Així mateix, també vol mostrar l’adhesió dels Ajuntaments i del Consell a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional i “convida la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats”.

pleajuntament15O

pleconsell15O

Unes 700 persones es van concentrar ahir al vespre a la plaça de la Quartera de Falset per mostra la seva oposició a la sentència del judici de l’1 d’octubre, que condemna als líders polítics i socials catalans a penes d’entre 9 i 13 anys de presó. L’acte, que va ser convocat per la coordinadora Priorat Republicà, va comptar amb els parlaments de membres de diversos representants polítics i socials de la comarca.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, va llegir la moció impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis i que avui s’aprovarà al Ple del Consell Comarcal. Entre d’altres aspectes, la moció exigeix al govern de l’Estat espanyol que “respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular” i mostra “l’adhesió de tots els pobles del Priorat a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats”.

En l’acte també es va llegir el manifest conjunt d’Òmnium i l’Assemblea. El coordinador d’Òmnium al Priorat, Agustí Masip, va ser l’encarregat de llegir un text que també mostrava el seu rebuig a la sentència, una sentència “és un intent d’enviar un missatge de por a tots aquells ciutadans i ciutadanes que opinem diferent. Però hem de dir ben alt i ben fort, que no tenim por”. Òmnium i ANC també van reivindicar que “davant d’aquest atac sense precedents a la democràcia i a l’autodeterminació ens cal una resposta política i institucional a l’alçada d’aquest moment històric”. Així doncs, van fer crides a la unitat dels partits independentistes, unes crides que també va fer Meritxell Cardona, representant dels càrrecs electes.

Crides a la perseverança

Finalment, en l’acte també hi va intervenir Joan Carles Vicente, en representació d’Unió de Pagesos. Vicente va destacar que el sindicat agrari sempre ha estat al costat de “la defensa de la democràcia, la llibertat i el dret a decidir”. Així va fer una crida a “perseverar, a ser constants per arribar al nostre objectiu, que es treure als companys de la presó, perquè no hi han d’estar”.

Durant l’acte també es va tenir un record per als nou membres dels CDR detinguts el passat 23 de setembre i empresonats a Soto del Real. Finalment, es van fer crides a seguir participant a les mobilitzacions previstes per aquesta setmana com ara les marxes per la llibertat. Des de Falset s’organitzen autobusos per portar les persones que hi vulguin participar fins a Torredembarra i el Vendrell. També es va animar a participar a la vaga general d’aquest divendres i a estar pendents de les accions del Tsunami Democràtic i de les manifestacions previstes com la del diumenge 20 i la del dissabte 26 d’octubre.

14O

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset