Informatiu cap de Setmana 25-01-2020

La mort d’un veí de Cabacés ha estat una de les conseqüències més greus que el pas del Glòria ha deixat per la comarca del Priorat. A més a més, hi ha hagut nombrosos danys materials i diversos municipis que han estat més de 50 hores sense llum.

La víctima mortal és un noi de 36 anys veí de Cabacés que va desaparèixer el passat dimecres. La família va avisar a la nit de què no havia tornat a casa fet pel qual es van activar els protocols de recerca. el passat dijous al matí, es va localitzar el vehicle molt aprop d’una pista forestal que travessa el riu Montsant i que els veïns de la zona utilitzen sovint per comunicar-se amb el municipi de la Figuera, i així estalviar-se una volta de fins a 23km. La mateixa tarda, els Mossos d’Esquadra van localitzar el cos dins del vehicle.

El pas del Glòria pel Priorat ha deixat també nombrosos danys i talls en el subministrament dels serveis bàsics. Municipis com els Guiamets o el Masroig van estar més de 50h sense llum, des del dimarts i fins el dijous. L’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, explicava que “han estat uns dies de molt neguit, ja que al nostre poble, com a tots, hi ha molta gent gran, i patiem perquè estiguessin bé”.

Així mateix, Perelló també afirmava que ara és el moment de fer les reclamacions oportunes i culpava les empreses de que els habitants dels Guiamets hagin patit aquesta falta de subministrament elèctric. “És una mala praxis del sistema. No pot ser que un Ajuntament no pugui contractar un grup i endollar-lo a la elèctrica”, afirmava.

L’Ajuntament dels Guiamets ja ha comunicat a tots els veïns que l’assessor energètic del municipi canalitzarà totes les queixes pel tall de subministrament elèctric. Seguint parlant de les conseqüències del temporal, al Masroig a més a més, tampoc hi havia subministrament d’aigua. També Ulldemolins es va quedar sense subministrament d’aigua després que el temporal destrossés la canonada que connecta el poble amb el dipòsit. Gran part dels municipis de la comarca també van patir interrupcions de la línia de telèfon i internet. Finalment, el temporal també ha obligat a tancar fins el proper dimarts la Cartoixa d’Escaladei.

Pantans plens i registres de fins a 300l

Per altra banda, el temporal Glòria ha fet que els rius i rieres de la comarca baixin molt plens i que els embassaments estiguin plens o hagin crescut molt. Siurana i Margalef, per exemple estan gairebé al 100% de la seva capacitat mentre que el pantà dels Guiamets ha passat del 18% de la setmana passada a més del 60%.

Això ha estat degut a la gran quantitat de pluja que la borrasca ha deixat aquests dies. Segons les dades facilitades per Joan Ramon Coll, es van acumular fins a 293l a Marçà o 288 als Guiamets. A Capçanes se’n van registrar 269 I a Falset I Porrera 260.

Consulteu tots els registres de pluja a continuació:

- Marçà; 293mm

- Els Guiamets; 288mm

- Capçanes; 269mm

- Falset; 260mm


- Porrera; 260mm


- Poboleda; 256mm


- La Torre de Fontaubella; 246mm


- Pradell; 240mm


- Ulldemolins; 235mm


- Cornudella; 230mm


- La Vilella Alta; 215mm


- Pantà de Siurana; 206mm


- El Lloar; 190mm


- El Masroig; 187mm


- Cabacés; 114mm

 

10aac017 ae11 44bb a512 79c7375335be

La Denominació d’Origen Montsant va celebrar aquest divendres, al Masroig, un esmorzar per fer entrega al Celler Rendé Masdéu de les 2.600 ampolles de vi solidari, elaborat per 13 cellers de la DO, per ajudar-los en la reconstrucció d’un nou projecte familiar després que els aiguats que van afectar L’Espluga de Francolí el passat mes d’octubre arrasessin l’edifici on estava ubicat el celler.  

A l’acte, celebrat al celler Coca i Fitó, han participat representants dels cellers que han col·laborat en l’elaboració del vi: Acústic Celler, Celler de l’Era, Celler La Placeta, Celler Pascona, Celler Vendrell Rived, Cellers Can Blau, Cellers Sant Rafel, Cellers Unió, Coca i Fitó, Mas de l’Abundància, Mas de les Vinyes, Orto Vins i Vinyes Domènech; així com la resta d’empreses que també s’han sumat a aquest projecte solidari: Emili Castells Vives amb les ampolles; Gráficas Varias amb les etiquetes; i Manuel Serra amb els taps.  

La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, va agraïr als cellers i a la resta de col·laboradors la implicació en aquest projecte i va animar als propietaris del celler Rendé Masdéu a tirar endavant. Per la seva banda, la propietària del celler afectat, Mariona Rendé, va agrair també totes les mostres de solidaritat que estan rebent des que van perdre el celler. “Només tenim paraules d’agraïment per tanta solidaritat. No dubteu que tirarem endavant”, va afirmar.

cd2b6d22 9562 47f7 ab52 7857908aae87

El ple de l’Ajuntament de Falset va aprovar en el ple del passat dimarts la seva adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, una iniciativa de la Comissió Europea que té com a objectiu contribuir a mitigar el canvi climàtic des del món local, amb la reducció d’un 40% d’emissions de CO2 l’any 2030. Aquesta adhesió s’ha de traduir en el consegüent Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES), que ha de ser el full de ruta de cada municipi per a fer efectiva la transició energètica.

El PAES és converteix, d’aquesta manera, en l’instrument clau d’aquest Pacte, ja que ha d’incloure i proposar les actuacions concretes que cada municipi emprendrà, a partir d’ara, en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle. L’adhesió també implica l’elaboració d’un inventari de referència d’emissions; la redacció d’un informe d'implantació biennal i un informe d'acció cada quatre anys; l’adaptació de les estructures del municipi, incloent-hi l'assignació de recursos suficients per al desenvolupament de les accions necessàries; i la promoció d’activitats que hi involucrin la ciutadania, entre d’altres.

“Aquest no és un Pacte qualsevol, sinó que és un acord molt important perquè és una crida a passar l’acció que se’ns fa a tots els municipis d’Europa i perquè a l’Ajuntament de Falset tenim clar que aquest és un assumpte prioritari que ens afecta a tots i a totes”, afirmava l’alcalde de Falset, Carlos Brull. “Energèticament, hem de ser més eficients i hem de reduir els consums per fer possible el camí cap a una transició energètica que ens permeti ser 100% renovables i 100% autosuficients” afegia. 

En aquest sentit, Brull va explicar que en aquests moments, i després de diversos anys d’inversió, Falset ja ha aplicat mesures d’eficiència energètica en la il·luminació d’un 90% dels carrers del poble i en tots els edificis públics municipals. De fet, l’Ajuntament ha dotat el pressupost de 2020 amb una partida per seguir treballant en pro de l’estalvi energètic, i compta expressament amb una dotació econòmica en concepte de foment de l’eficiència energètica.

D’altra banda, l’Ajuntament també va aprovar el Document Únic de Protecció Civil del Municipi (DUPROCIM). El DUPROCIM és el document que estableix el marc orgànic i funcional previst per a un municipi amb l’objecte de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar una resposta adequada a les possibles situacions d’emergència que puguin produir-se, ja sigui per emergències climàtiques o d’altres tipologies.

Entre altres punts de l’ordre del dia, el ple també va aprovar assignar un carrer o plaça al missioner falsetà Ignasi Rull Llebaria, treballar per a la creació d’una Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i oficialitzar l’organització institucional de la Fira de la Tomaca i varietats hortícoles tradicionals, que va celebrar-se el 2019 per primer cop. En aquest sentit, el regidor de Falset Pot Més, Pere Pelejà, va exposar els acords que s’adopten en la moció.

*Les faroles de la Plaça de la Quartera es van adaptar a la tecnologia LED fa uns anys.

faroles

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset