Informatiu cap de Setmana 19-09-2020

El brot detectat el passat dijous a la Residència Les Vinyes de Falset s’ha fet més gran un cop realitzades proves PCR a tots els treballadors i usuaris del centre. L’Ajuntament de Falset ha comunicat aquest dilluns que s’han confirmat 17 casos positius per COVID-19, dels quals 11 corresponen a residents i 6 a empleats (ja confinats als respectius domicilis, situats en diversos municipis de dins i fora de la comarca del Priorat).

Des de la residència, per la seva banda, també han informat que el centre ja ha pres totes les mesures de desinfecció i aïllament de les persones afectades que estableixen els protocols sanitaris.

Pel que fa a la situació epidemiològica de la COVID-19 a la comrca del Priorat, actualment l’índex de risc de rebrot puja una mica i se situa en els 238, 53 punts. Així mateix, amb dades de fins a fa 3 dies, s’han confirmat 9 casos positius, que eleven a 86 el total de persones afectades per la pandèmia al Priorat des del mes de març.

A més, segons les dades del Departament de Salut, cal destacar que hi ha dos pacients que actualment requereixen d’ingrés hospitalari. Per municipis, l’índex de brot és molt al al Molar (995,67), Ulldemolins (974,03), Falset (329,33), Marçà (288,6) i Cornudella (136,63). Així mateix, en els darrers 7 dies s’han detectat 4 postius a Falset, 3 al Molar i a Ulldemolins, 2 a Marçà i 1 a Cornudella.

les vinyes banner

 

Els presidents de les 11 denominacions d’origen vinícoles catalanes, i el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, es van trobar el passat dijous per posar sobre la taula la situació que travessa el sector del vi a Catalunya, així com per fer balanç de l’inici de la verema d’enguany.

Bernat Andreu, president de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, va contextualitzar la situació que viu actualment el sector, on “els cellers han arribat al moment més important de l’any pel món del vi en unes circumstàncies extraordinàries a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la Covid-19”. La caiguda de vendes, provocada pel tancament del Canal Horeca (que representa aproximadament el 60% del consum de vi al país) ha estat un dels molts perjudicis juntament amb l’aturada de les exportacions.

Davant aquesta situació, alguns cellers s’han vist forçats a acollir-se a les mesures extraordinàries aprovades pel Ministeri d’Agricultura, entre les quals destaquen la collita en verd o la destil·lació de crisi. A més, algunes DOs han creat bosses solidàries de personal i equip tècnic per tal de donar suport a aquells cellers que, per possibles quarantenes per positius o contactes amb positius en els mesos més importants de l’any, veiessin minvats els seus equips o fins i tot es veiessin forçats a tancar.  

Els presidents de les DO també van fer balanç de l’inici de verema en aquest any excepcional també per a la vinya. L’elevada pluviometria durant la tardor i primavera passades ha contribuït a una molt bona recuperació dels ceps, alguns dels quals encara arrossegaven seqüeles de la intensa sequera que va afectar la collita 2017. No obstant això, aquesta aigua abundant també ha tingut conseqüències negatives amb una important incidència de míldiu, especialment acusada en la viticultura ecològica.

Des de les denominacions d’origen s’estima que la reducció global de la verema 2020 respecte a l’any passat podria situar-se entorn del 30-35%, i en algunes zones i varietats concretes la reducció podria superar el 50%.  

A més d’analitzar el sector, la trobada va servir per explicar com ha anat la primera campanya conjunta de les 11 denominacions d’origen, que té com a objectiu apropar al consumidor que viu a Catalunya al vi català amb DO -que garanteix tant l’origen com la qualitat-, així com modernitzar la seva imatge i desvestir-lo de complexitats.  Pilar Just, presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, va explicar que “la campanya busca ser la resposta unitària del sector a la situació anòmala que es viu a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat”.

Els presidents de les DO i el director de l’INCAVI van aprofitar l’ocasió també per avançar algunes de les activitats que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos de tardor/hivern. La primera d’aquestes accions serà el llançament d’un espot publicitari que s’emmarca en la segona fase de la campanya conjunta de les DO.

I del 9 al 15 de novembre arriba la primera edició de la Setmana del Vi Català. Durant set dies es duran a terme activitats arreu de tota Catalunya per promocionar el vi català a diferents indrets del territori. La Setmana del Vi Català agruparà tot un conjunt d’activitats presencials i virtuals amb un objectiu comú: mostrar la diversitat i riquesa del sector del vi a Catalunya. La setmana del vi català està Organitzada per l’INCAVI amb el suport de les Denominacions d’Origen.

presidents do 02

La Renda Agrària de Catalunya va registrar el 2019 un increment respecte a la de 2018, en concret del 5,44%, en situar-se en 1.971,7 milions d’euros (a preus corrents), mentre l’any 2006 va ser de 2.040 milions, segons l’estimació del Servei d’Estadístiques i Preus Agroalimentaris del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

L’increment del 5,44% de la renda agrària és degut, principalment, als preus dels productes ramaders, en concret als del sector porcí (+18,65%), que van ser molt favorables durant l’any 2019. En canvi, la quantitat física, tant de la producció ramadera com agrícola va disminuir lleugerament en un 5,15% i un 1%, respectivament. Els preus del sector agrícola tampoc no van ajudar  (-3,95%).

Pel que fa als sectors agrícoles, la disminució generalitzada ha estat d’un -4,91% en valor. El sector dels cereals (-66,27M€) i l’oli d’oliva (-38,93M€) han sofert un descens de la producció física d’un -20,93% i un -39,81%, respectivament, que en el cas de l’oli d’oliva, a més, ha vingut acompanyada també de la disminució dels preus (-25,72%). Aquesta disminució dels preus també es dóna en el raïm (-28,38%) i el vi i el most (-16,34%). Els sectors agrícoles que augmenten respecte a l’any anterior han estat la fruita seca (+24,76M€), les plantes farratgeres (+23,76M€) i les hortalisses (+22,21M€), en aquest cas deguda principalment a l’increment dels preus d’aquests sectors, on, en el cas de la fruita seca, també s’hi suma un augment de la producció física respecte a l’any anterior.

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha obert un nou període d'inscripcions per als cursos de tardor, que enguany venen marcats per les mesures de seguretat i prevenció causades per la pandèmia Covid-19.


Així doncs, El Servei Comarcal de Català del Priorat ja té a punt l’oferta de cursos de català per al primer trimestre del curs 2020-2021. En aquest sentit, es farà un Inicial presencial a Falset, però la majoria de cursos seran en línia, sistema amb el qual es podran seguir tots els nivells. Les inscripcions es poden realitzar en línia del 17 al 25 de novembre. També es podran realitzar de forma presencial tot I que cal concertar cita prèviament, si no no es podrà accedir a les dependències del Servei Comarcal de Català.

Per altra banda, com a resposta a la crisi econòmica generada per la pandèmia, el Consorci ofereix els cursos bàsics totalment gratuïts i abarateix la resta de matrícules, sobretot les dels cursos elementals, que es rebaixen un 34 %. 

Aquesta mesura facilita l'aprenentatge del català a les persones afectades econòmicament i laboralment per la crisi i optar a l'oportunitat laboral que pot suposar parlar i entendre català a l'hora de buscar feina o millorar professionalment.

catala

El professor d'història i antic col·laborador de Ràdio Falset, Jaume Borràs, ha presentat darrerament el seu últim llibre "Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687- 1743)". En aquest, Borràs intenta posar en valor la importància que va tenir en la història de Catalunya la figura de Pere Joan Barceló, nascut a Capçanes i que va lluitar durant gran part de la seva vida contra
Felip V.

Escolteu l'entrevista a continuació:

carrasclet

 

 

 

L’Ajuntament de Falset ha informat aquest dijous la detecció de set casos positius per COVID-19 a la Residència Les Vinyes. Sis dels positius detectats corresponen a treballadors i un positiu correspon a un resident. És per aquest motiu que demà divendres es realitzaran proves PCR a tots els residents i es coneixeran els resultats de les proves fetes als treballadors del centre.

L’Ajuntament de Falset reitera la seva crida a la responsabilitat de la ciutadania i dels establiments de la població, a fi de seguir amb rigor les mesures de prevenció i seguretat per fer front a la propagació virus.

Malgrat tot, la situació epidemiològica de la COVID-19 a la comarca del Priorat ha millorat notablement durant els últims dies. El risc de rebrot continua sent alt tot i que ha passat dels 648,17 punts de la setmana passada als 183,68 actuals.

Així mateix, amb dades de fins a fa 3 dies, s’han confirmat 8 casos positius, que eleven a 73 el total de persones afectades per la pandèmia al Priorat. A més, segons les dades del Departament de Salut, cal destacar que hi ha un pacient que actualment requereix d’ingrés hospitalari.

Per municipis, l’índex de brot és molt alt al Molar (5925,93), Ulldemolins (432,9), Poboleda (365,13), Falset (154,31), Cornudella (151,81) i Cabacés (143,82). El Molar també és el municipi que ha registrat més positius la darrera setmana (7), mentre que a Falset se n’han detectat 4, a Ulldemolins 3 i a Cornudella 2. També 1 a Cabacés i 1 a Poboleda.

les vinyes banner

La Diada de l’11 de setembre d’enguany es va veure marcada per la pandèmia de la COVID-19. Davant la sitruació excepcional, l’Assemblea Nacional Catalana ha plantejat una manifestació descentralitzada en 82 municipis catalans. La gent del Priorat i la del Baix Camp estan convocats a la concentració que es farà a Reus i a la qual s’hi ha d’acudir amb vehicle particular. Un cop allà, i segons apunten des de l’organització, la concentració es farà amb totes les granaties sanitàries.

Així mateix, per tots aquells que no puguin desplaçar-se fins a Reus, l’ANC del Priorat proposa a tothom que a les 17:14h hores surti als balcons amb pancartes, banderes o samarretes. Alhora, han demanat als ajuntaments que en aquest moment sonin els Segadors per la megafonia municipal.

Finalment, i conjuntament amb Unió de Pagesos del Priorat, han organitzat una manifestació de vehicles que sortirà a les 17:14h del pàrquing de l’Euterpe de Falset i que passarà per Gratallops, la Vilella Baixa, Cabacés, la Figuera, el Molar, el Masroig, Marçà i, acabarà, novament a Falset.

XarxaIndep Postal

La situació epidemiològica de la COVID-19 a la comarca del Priorat ha millorat notablement durant els últims dies. El risc de rebrot ha passat de 648,17 punts la setmana passada als 312,10 actuals. Malgrat això, el risc de rebrot continua sent molt alt.

Així mateix, ens els darrers dies s’han confirmat 11 casos positius, que eleven a 68 el total de persones afectades per la pandèmia al Priorat. A més, segons les dades del Departament de Salut, cal destacar que hi ha un pacient que ha requerit ingrés hospitalari a causa del coronavirus.

Per municipis, Falset ha registrat des de l’inici de la pandèmia la meitat de tots els casos positius de la comarca (34) i respecte a la setmana anterior n’ha sumat un. El nombre de casos també augmenta Marçà que passa d’1 a 3 i a Ulldemolins, on els positius ja són 4. Cabacés també ha registrat en els darers dies el primer cas de COVID-19 al municipi.

Captura de Pantalla 2020 09 15 a les 11.01.03

El Parc Natural de Montsant ha reobert els Graus de Barrots, Carresclet i Carbassal, un cop s’han completat les obres de remodelació i millora d’aquests camins equipats de “via cordata”. Els itineraris, que superen una orografia complicada, amb fort pendent i exposició vertical, eren tancats al públic des de juliol del 2019.

En aquest sentit, una comissió de seguretat, integrada, per personal del Parc Natural, Mossos d’Esquadra, Cos d’Agents Rurals, Bombers, l’Ajuntament la Morera de Montsant, i la FEEC ha treballat des de l’any passat per a la millora de la seguretat en aquestes vies, que presentaven signes de deteriorament en alguns suports.

L’actuació, que ha inclòs la reparació i millora de la senyalització, ha suposat un cost aproximat de 16.000 euros. S’ha optat per mantenir la configuració dels camins originals i s’ha seguit l’estil de “via cordata” que, a diferència de la “via ferrata”, no té línia de vida. Així, requereixen l’ús de material i tècniques d’escalada per progressar amb seguretat i s'han de tenir els coneixements necessaris per utilitzar aquest material.

Per això, el Parc Natural de Montsant ha col·locat senyalització específica per recordar les recomanacions a seguir per tal d'afavorir una experiència segura, així com el fet que aquests recorreguts s’han de fer sota la responsabilitat de les persones usuàries.

*Foto: Parc Natural de Montsant

grau 450px.jpg 1365505322

Unes 150 persones van tallar aquest diumenge l'N-420 a l'altura de Riudecols per rebutjar la instal·lació del parc eòlic Lo Vedat del Pany. L'Associació per la Defensa del Territori i Patrimoni de Riudecols (DELTERPA) i Xarxa-Sud, organitzadors de la protesta, van denunciar “el sever impacte per a les nostres muntanyes degut a la destrucció ambiental i paisagística que representen aquestes infraestructures”.

Així mateix, les entitats ecologistes van defensar que “cal definir un model energètic que distribueixi millor la riquesa i per això cal que s’apropi la producció eólica als centres de consum (ara es perd entre el 30 i el 40% en el seu transport)”.

Finalment, també van fer una crida a la població de Riudecols i municipis veïns a “fer front a aquesta central de Vedat del Pany que sense cap mena de dubte obrirà la porta a nous projectes, tan aquí com a territoris veïns, acabant d’esmicolar el poc paissatge verge que ens queda a Tarragona”.

Les protestes contra la construcció de la nova central eòlica van continuar el passat dilluns, quan una desena d’activistes van intentar paralitzar les obres seient davant d’una de les màquines que realitzaven els treballs.

*Foto: cedida

119256115 4344385825633538 480850959488622174 n

 

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset