Butlletí informatiu 05-05-2021

El sector vitivinícola de la comarca del Priorat es mostra “preocupat” Davant dels efectes que està causant la crisi del COVID-19. Una de les principals conseqüències del coronavirus ha estat la caiguda de les vendes deguda al tancament de tots els establiments de restauració o de les enoteques per l’Estat d’Alarma. La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, explicava que “el negoci no circula ja que tota la part de vendes està paralitzada perquè tots els establiments consumidors del nostre vi està tancats”.

En el mateix sentit, s’expressava el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, que ressaltava que, degut a les característiques de la majoria de cellers del territori, aquesta crisi encara és veu més agreujada. “La gran part dels cellers de la DOQ són petits negocis familiars els quals basen la distribució dels seus vins en la restauració i la venda directa, fet pel qual s’han vist molt afectats per les ordres de confinament”, afirmava. Álvarez també destacava que “tot i que els cellers grans tenen una mica més de recorregut, l’afectació és prou important perquè estiguem preocupats”.

Pel que fa a les feines al camp, la presidenta de la DO Montsant afirmava que la crisi “ens ha agafat en una època en la que encara tenim una mica de marge ja que la vinya està brotant, però si això s’allarga massa, al mes de maig, que és quan s’han de fer moltes feines a la vinya i es necessita molta gent, no sé com ho farem”.

En aquesta direcció, la presidenta de la DO Montsant criticava algunes de les restriccions que estableix l’Estat d’Alarma, com ara que les persones que no tenen una dedicació exclusiva a la pagesia no puguin anar a treballar els camps. Just afirmava que “de vegades les normatives es fan d’una manera molt genèrica i no tenen en compte la realitat de la nostra comarca”. Salustià Álvarez explicava que “en una zona rural com la nostra, anar al tros no implica risc, al contrari, és salut mental”. Álvarez creu que cal un equilibri tot i que pot entendre algunes restriccions.

L’activitat a les DO, també aturada

La crisi sanitària del COVID-19 també ha provocat una paralització de moltes de les activitats organitzades per les pròpies denominacions d’origen, com ara missions comercials o la presència a fires. A més, també ha complicat el funcionament habitual d’aquestes organitzacions. Així doncs, Pilar Just explicava que la DO Montsant ha hagut d’ajornar una missió inversa en la que diversos professionals nordamericans havien de visitar el nostre territori i un viatge dels cellers de la DO a Suïssa. També la DOQ ha hagut de suspendre una missió comercial que havia de portar diversos professionals a conèixer el Priorat.

La cancel·lació, també, d’esdeveniments com la Fira del Vi de Falset o Prowein, la més important pel que fa al món del vi a nivell europeu, ha afectat també a tot el negoci de distribució i exportació que genera el sector vitivinícola prioratí. Per Pilar Just, la participació dels cellers en aquests certamens “suposa el contacte directe amb molts importadors i professionals del sector, és una manera de fer negoci i trobar canals de distribució i ara, tot aquesta activitat s’ha paralitzat”. El president de la DOQ Priorat també lamentava que no es puguin celebrar aquests esdeveniments ja que “és vital per als nostres cellers poder tenir contacte directe amb restauradors, importadors, etc.”.

Sobre quin és el futur del sector després de la crisi, tots dos presidents apunten que venen mesos de molt de treball. “Ens haurem de posar les piles i començar a treballar apostant pel mercat de proximitat”, apuntava Álvarez. Just, per la seva banda, demanava que “hem de fer comarca i consumir vi del territori, perquè en moments com aquests ens hem d’ajudar els uns als altres”.

paisatges priorat

Publicitat