Butlletí informatiu 24-04-2024

Aquesta setmana ha començat la distribució de les llavors i el planter de varietats tradicionals del Parc Natural de Montsant i del Priorat per a la temporada primavera-estiu del 2020 en el marc del projecte de Biodiversitat Cultivada, que es desenvolupa amb el suport del Banc de Terres del Priorat del Consell Comarcal, la Fundació Miquel Agustí i l’associació La Safranòria, des del 2017, amb l’objectiu de recuperar productes de l’horta tradicionals i aprofitar el seu valor afegit, tant des del punt de vista de la singularitat de varietats, com per la diversificació del sector agrícola local.

Igualment que en la temporada primavera-estiu i tardor-hivern del 2019, enguany la distribució d’aquests planters estava prevista en un acte públic amb la previsió d’una setantena de persones assistents. Tanmateix, les limitacions imposades com a conseqüència de l’emergència sanitària de la COVID-19, han obligat a modificar els plans inicials.  

Així, la distribució s’ha organitzat mitjançant 13 punts per arribar a tots els municipis del Parc Natural del Montsant i la comarca del Priorat, evitant al màxim el nombre de desplaçaments i extremant les mesures de seguretat derivades de l’emergència sanitària. Així, aquelles persones que han sol·licitat planter de temporada, l’hauran de recollir en un d’aquests 13 punts habilitats.    

S’espera arribar a una cinquantena de persones, entre professionals i particulars, que ja han mostrat el seu interès en rebre les llavors i el planter de varietats tradicionals aquesta temporada. Són sobretot d’enciam, tomàquet i pebrot, de varietats com carxofeta, maravilla i del sucre, pel que fa als enciams, pebrot de la Bisbal i tomàquets pebrot, còrsega i cor de bou.  

En total, es repartiran 5.400 plantes, aquest cop plantades inicialment per un professional certificat en producció ecològica. Entre els beneficiats, hi ha 5 horticultors professionals d’Arbolí, Cornudella, la Bisbal, Bellmunt i la Serra d'Almos, per tal de disposar de producte per fer tastos i avaluar el comportament de les varietats.

Malgrat la gran quantitat de llavors i planters repartits des de l’inici del projecte, la demanda és tant elevada que no es cobreixen totes les sol·licituds.

planter

Publicitat