Butlletí informatiu 20-01-2021

El Parc Natural de Montsant ha publicat recentment un recull dels resultats dels estudis geològics dels darrers anys elaborats pels doctors Ferran Colombo i Manuel Gómez. Tal i com explicava la tècnica del Parc, Montserrat Solà, “des de 2018 s’han encarregat diversos estudis sobre la geologia del massís i en aquest opuscle presentem els resultats en un format dilvulgatiu”.

Amb aquesta publicació s’engega una nova línia de treball dins la gestió i planificació del parc natural, centrada en posar en valor la singularitat geològica de la serra de Montsant. “Un dels valors pels quals Montsant va ser declarat parc natural és precisament per les característiques geomorfològiques que presenta tot el massís i malgrat que és un dels valors exemplars mai fins ara haviem desenvolupat a nivell d’estudi i sobretot de divulgació cap línia de treball al respecte”.

A més, el llibre inclou la proposta del primer itinerari geològic d’aquesta àrea, per poder visitar i descobrir l’essència de la geologia singular d’aquest indret. És tracta d’una ruta de 47 km que recorre la serra en tres etapes. En algun dels trams coincideix amb la Ruta dels Cartoixans, que va des de Cabacés fins a la Morera de Montsant. Segons Solà “és un itinerari que recorre tota la serra i que permet observar molts dels fenòmens i característiques geològiques de Montsant”.

El Parc Natural de Montsant constitueix un paisatge  geològic excepcional on hi ha alguns exemples únics al món pel que fa a la formació dels relleus. Comprèn roques de fins a 400 milions d’anys d’edat on avui dia s’hi planten vinyes. “Aquests grans blocs de conglomerats han estat objecte d’estudi a nivell internacional perquè hi ha formacions que segons ens diuen els experts són uniques. És un paisatge geològic excepcional a nivell mundial”, afirma Solà. Així mateix, afegeix, que “el fet que estiguin formats per roques carbonàtiques fa que, a causa de l’erosió de l’aigua, hagin donat lloc a una morfologia molt característica de Montsant i que explica l’abundància d’avencs, balmes, congostos, etc.”.

serramontsant

Publicitat