Imprimeix

Falset serà la seu del segon Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, que se celebrarà del 21 al 23 de maig. La capital del Priorat ja va acollir, el 2018, la primera edició d’un certamen que pretén reivindicar aquesta manifestació cultural, que segueix ben viva en molts punts dels Països Catalans.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Falset, Rosa Poy, destacava l’honor que és per al municipi tornar a acollir el congrés sobre la jota ja que aquesta dansa “és una manifestació artistica molt arrelada a la comarca i un bé immaterial que cal reivindicar”. Així mateix, Poy incidia en que “al Priorat hi ha molts pobles on la ballen i hi ha una vinculació afectiva molt intensa amb la gent”.

Aquesta segona edició, que reunirà altre cop experts i aficionats, girarà al voltant de tres eixos temàtics: la transmissió de la jota, la jota com a element de creació i els contextos de la jota. Les taules rodones i comunicacions de caràcter acadèmic i científic s’alternaran els tres dies amb activitats de caire més lúdic. Entre d’altres s’hi presentarà el disc de la Fonoteca de Catalunya “Cançons del Priorat”.

Així mateix, durant la primera quinzena de maig tindran lloc diferents activitats complementàries del congrés a Tortosa, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021.

Per altra banda, ñ’editorial Afers ha publicat recentment el llibre “La jota als territoris de parla catalana”, un recull els textos de les ponències i les comunicacions presentades al 1r Congrés de la Jota. A més dels divuit articles, s’hi inclouen les «Cantclusions» del Congrés, cantades per enversadors i enversadores de cant improvisat, així com un recull bibliogràfic actualitzat sobre la temàtica.

jotadefalset

Vist: 1302