Butlletí informatiu 17-04-2024

Les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, I la d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van presentar aquest dijous des de Castellserà, a l’Urgell, el procés d’elaboració de l’Estatut dels municipis rurals i van aprofundir en temes relacionats amb l’agenda rural i les polítiques del Govern pel que fa als municipis rurals.

L’objectiu de l’acte era establir un nou espai de diàleg i recollir les necessitats i fer intercanvi d’opinions amb les alcaldies dels municipis rurals del país, per tal de millorar la vida dels residents d’aquests pobles arreu de Catalunya. Durant l’acte, Vilagrà va anunciar que a l’octubre estarà feta l'estructura i el document de base de l’estatut I a inicis d'any, el primer esborrany del document. La consellera va recordar que “Catalunya és molt gran i diversa” i per això, va afirmar, que l’objectiu de l’Estatut és “no uniformitzar” i “donar oportunitats a tothom, visqui on visqui”. En aquest punt, va explicar que el document ha de servir per modificar lleis i normatives i, així, propiciar el reequilibri territorial i evitar el despoblament rural.

També durant l’acte, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, va remarcar que “és una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat”. En aquest sentit, Jordà va afegir que “tenim clar l’objectiu final: aconseguir igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre aquests territoris i els de les zones urbanes, per facilitar que la gent pugui viure-hi, de manera que s’aconsegueixi equilibrar el país social i territorialment”. La consellera també va reivindicar l’Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s’han organitzat arreu del territori “per donar resposta als nombrosos reptes als quals s’afronta el món rural”.

L’Estatut dels Municipis Rurals serà un nou marc normatiu que reguli un estatut específic per als municipis rurals, per adequar-lo a les seves peculiaritats i donar resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. Amb la nova llei sobre l’Estatut dels municipis rurals, el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals. La població del medi rural ha de tenir garantit l’accés en condicions d’igualtat a béns i serveis si es vol fer front al desafiament demogràfic i reduir la bretxa existent entre els nuclis urbans i rurals en l’accés als mecanismes de desenvolupament i qualitat de vida.

estatutrural

Publicitat