Informatiu cap de Setmana 10-06-2023

Aquest mes de març comença l’agenda d’activitats del Parc Natural de Montsant per aquesta primavera. La proposta prioritza la divulgació dels valors naturals i culturals del parc a través de sortides naturalístiques especialitzades com les que es fan per conèixer el món dels líquens o els amfibis i rèptils que habiten Montsant, o d’altres que destaquen aquells coneixements més populars sobre la natura i sobre els usos i aprofitaments de les plantes en concret.

En aquesta campanya la geologia i l’astronomia tindran un paper protagonista. Tant a l’abril com al juny s’han programat observacions d’astronomia nocturna a paratges d’excel·lent qualitat de cel nocturn com són Albarca i l’ermita de Sant Joan del Codolar. D’altra banda, en els darrers temps el coneixement i la divulgació de la geologia s’ha iniciat com una línia de treball del parc, i indrets com Albarca o Ulldemolins resulten molt interessants per fer-hi aquesta aproximació.

L’agenda continua combinant aquelles propostes d’un senderisme interpretatiu que aprofundeix en el substrat espiritual de Montsant, un dels seus valors singulars, així com d’altres més actives i en base al joc d’orientació per esdevenir “aventurers de Montsant”; o bé en base a la fotografia, com la que es farà a inicis d’abril amb el fotògraf Ferran Aguilar tot aprofitant l’esclat floral de la primavera. La primavera és un moment ideal per a l’observació d’ocells i insectes.

En aquesta campanya hi trobareu tant activitats d’observació ornitològica com d’anellament científic i també propostes més familiars. L’associació Taxus, que condueix el programa “Noctàmbuls” sobre rapinyaires nocturns dins l’àmbit del Parc Natural de Montsant, convoca un nou cens de duc al mes de juny.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, el 21 de maig, que enguany té com a lema “Construint des de les nostres arrels”, el Parc Natural, amb el guia de muntanya Ricard Fernández ofereixen l’oportunitat de fer un dels itineraris més desconeguts i sorprenents de Montsant occidental. "De Pangea a Muntanya Santa. Origen i identitat a Montsant", vol ser un recorregut per conèixer aquest paisatge seguint la traça de l’aigua, des de les arrels geològiques fins a les expressions culturals i espirituals que han fet d’aquest lloc una muntanya sagrada.

Per altra banda, el primer cap de setmana de maig se celebren les Segones Jornades de la Pedra Seca a Montsant organitzades per la cooperativa La Somereta i en la qual el Parc Natural de Montsant hi participa.

En els propers mesos també tindrà lloc “Montsant, escenari de diversitat”, basat en tallers artístics a la natura oberts a tothom, especialment a persones amb diversitat funcional. El 6 de maig, a la Cartoixa d’Escaladei hi haurà el taller de dansa creativa: “La natura que ens mou i commou” i, el 3 de juny, a l’ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara acollirà un taller de clown amb Raúl Rosan sota el títol “Montsant en clau de clown. Una mirada diferent. Ambdues activitats disposaran de servei d’audiodescripció i/o interpretació de signes prèvia demanda.

En darrer lloc, durant aquests mesos també es podran veure dues exposicions. A la seu, a la Morera de Montsant, i des de l’1 d’abril al 30 de juny, s’hi ubicarà la mostra “A la vora del camí. Flors menudes de les vores de camps i camins”, creada per Maria Garcia Barberà, de la Figuera. Un recorregut per conèixer les més de 40 plantes fàcils de reconèixer pels camins de Montsant; tot per a descobrir la cara oculta de les “males herbes”, la riquesa d’un humil patrimoni rural. També durant el mes de juny, l’exposició “Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectores a l’inici de l’agricultura” es podrà visitar al poble d’Ulldemolins, tot coincidint que durant aquest període l’equip de les Coves del Fem està excavant al jaciment i es podran fer visites guiades.

serramontsant

Publicitat