Butlletí informatiu 10-07-2024

El Centre Quim Soler acull el projecte LAVIRAL, l'Escola Radical d'Arts i Ciències, un projecte cultural que posa l’art i la ciència al servei de les problemàtiques ambientals dels territoris i de les seves comunitats. LAVIRAL aterra al Priorat, durant tota aquesta setmana, per treballar el conflicte de l'aigua i en concret l'espoli del Siurana.

L'associació Tramoia cultura impulsa aquest projecte amb la complicitat de tres centres de residència d'artistes de Catalunya: el Centre Quim Soler (Priorat), el Centre d'Art i Natura (Pallars Sobirà) i el Konvent (Berguedà). LAVIRAL és promoguda pel Departament d'Empresa i Treball i la direcció general d’Economia Social i Solidària.

LAVIRAL neix de la necessitat de trobar respostes a la crisis socioambiental. Aposta per la creativitat i el treball interdisciplinari com motor impulsor d'idees que puguin plantejar solucions adaptades a les necessitats dels entorns. Ho fa a través de la creació d'un equip on integra perfils artístics i científics treballant cooperativament en estades als centres de residència per, conjuntament amb els agents locals, aportar propostes de solucions a l'actual context d'emergències.

En aquest primera edició pilot LAVIRAL ha seleccionat un grup de 7 artistes i científiques amb un ampli bagatge en la recerca científica i en la creació artística, des d'una mirada activista i transformadora.

En el cas del Priorat la proposta se centrarà en l’espoli de l'aigua que es fa del riu Siurana des de fa dècades i de la gestió dels seus embassaments, enmig d'una lluita que fa anys que dura i en un marc on l'escassetat de l'aigua ja és omnipresent. S’afegeix a la problemàtica la recent proposta del Govern que, entre altres, proposa d'agafar aigua de l'Ebre i bombejar-la riu amunt. LAVIRAL, durant els dies que estarà al Priorat, treballarà estretament amb el Centre que les acull i les entitats "Prioritat", Plataforma del Riu Siurana, l'entitat ecologista GEPEC i pagesos i pageses de la comarca per copsar com analitzen la situació i quins consideren que són els problemes urgents a abordar.

Publicitat