Butlletí informatiu 10-07-2024

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la gerenta de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona (RSCT), Imma Grau, han visitat aquest dimecres el consultori de Porrera. Aquest centre forma part de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Falset, una de les considerades de difícil cobertura al territori i s’inclou dins el Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a l’Atenció Primària que promou el Govern de la Generalitat.

Aquest aspecte es va abordar durant la visita d’avui amb l’equip del centre, amb qui es va valorar l’impacte que suposarà la implantació d’aquest pla que ha de permetre fer més atractius pels professionals sanitaris uns llocs de treball que, avui dia, costen molt de cobrir per les seves característiques estructurals. En aquest sentit, es consideren de difícil cobertura aquelles places que, de manera recurrent, no són escollides pels professionals sanitaris com a destinació per treballar. És el cas, per exemple, d’equips situats lluny d’hospitals, en poblacions rurals o en indrets amb alt índex d’envelliment de població.

Un de cada cinc Equips d’Atenció Primària (EAP) a Catalunya és de difícil cobertura, el que suposa un 21% del total dels EAP del país. En el cas de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, les àrees de difícil cobertura suposen un 30% del total del territori. Aquestes ABS són: Cornudella de Montsant, Alt Camp est, Falset, Mont-roig del Camp, Montblanc i Les Borges del Camp.

Davant d’aquestes dades, des de Salut es pretén fer més atractius pels professionals sanitaris aquests llocs de treball mitjançant un pla d’incentius i mesures específiques. D’una banda, s’oferiran incentius econòmics per afavorir el projecte professional dels qui que ja treballen o que vulguin optar a treballar en aquestes zones rurals. En aquest sentit, els metges i metgesses de Medicina Familiar i Comunitària i també Pediatria rebran un increment anual d’uns 3.500 €, i els infermers i infermeres, llevadors i llevadores i els i les treballadores socials, 2.000. Aquesta mesura suposarà una inversió d’11,5 milions d’euros anuals del Departament de Salut.

D’altra banda, el Pla preveu un conjunt de mesures de caràcter social com facilitar la investigació i la docència, la formació continuada o la flexibilització de la jornada garantint sempre el servei, entre altres. Finalment, en l’àmbit personal, contempla un seguit de mesures per afavorir l’habitatge, la mobilitat o l’ocupació de la unitat familiar, entre altres.

*Un 9cb979f5-fc25-4f42-a35e-58b9450f3b4d.jpegmoment de la visita del delegat del Govern al consultori de Porrera.

 

 

 

Publicitat