Butlletí informatiu 10-07-2024

El teatre L'Artesana acull aquest diumenge 14 d'abril, a les 19 h, l'acte inaugural de la commemoració del 250è aniversari de l'arribada de les relíquies de Santa Càndia a Falset. L'esdeveniment servirà per presentar els actes centrals de la celebració d'aquesta efemèride, actes que es concentraran al setembre, coincidint alguns amb les festivitats de Santa Càndia.

El regidor de Festes de l’ajuntament de Falset, Robert Coll, destaca que “és una efemèride molt important per al poble ja que l’arribada de les relíquies de Santa Càndia va suposar una gran celebració amb vuit dies de festa”. Coll puntualitza que “molt probablement, a partir de l’arribada de les relíquies, va sorgir la Festa Major de Falset, que antigament se celebrava a principis de setembre”.

Així doncs, durant l’acte d’aquest diumenge es presentarà el logotip del 250è aniversari, un domàs commemoratiu, obra de Jordi Vaqué o el cant d'entrada a la missa de Santa Càndia, composat per mossèn Joan Águila i que s’interpretarà a la Missa solemne del proper 8 de setembre. Així, el regidor de festes també afegeix que “la Parròquia presentarà, en el marc de la rehabilitació de la façana de l’església, els nous vitralls que expliquen la vida de Santa Càndia”.

Coll també explica quins seran els principals actes que se celebraran durant aquest any 2024. “Per una banda, volem potenciar l’acte d’arribada de Santa Càndia, el cercavila amb tot el seguici festiu de Falset que porta la imatge de la Santa des de la Capella fins a l’església”, diu, mentre afegeix que “l’acte intenta simular la manera com les relíquies van entrar al poble de Falset el 1774”.

Altres actes previstos són un videomàpping que intenta rememorar l’efemèride i l’acte de cluasura, que tindrà lloc lúltim cap de setmana de setembre i que “consistirà en un espectacle musical i dansat que simularà la vida de Santa Càndia a partir dels vitralls que s’instal·laran a l’església”.

L’arribada de Santa Càndia a Falset

Les relíquies de Santa Càndia, màrtir cristiana del segle III després de Crist (segons la tradició), van arribar a Falset el 25 de setembre de 1774. S'explica que van ser sol·licitades al vicari general del papa Climent XIV, a instàncies del teòleg i predicador falsetà Josep Rull, resident a Roma com a missionista de la Congregació de Sant Vicenç de Paül. El sant pare va acceptar la petició i va accedir al fet que la parròquia de Falset custodiés el cos de la santa i un vas de vidre amb sang vessada, extrets del cementiri romà de Santa Ciríaca.

Van ser venerades durant molts anys tant a l'església vella del Castell com a la capella de la nova església, fins que a principis del segle XIX, durant la Guerra del Francès, l'urna va ser profanada i les relíquies escampades. Recollides pels fidels, van ser guardades per seguretat al Seminari Franciscà d'Escornalbou fins al 1812, any en el qual retornaren a Falset, on es van guardar en un lloc reservat.

No va ser fins a l'any 1960 que, seguint documents de l'arxiu parroquial, es van trobar de nou les relíquies. Des de llavors reposen sota l'alta major, dins d'un cofre de plata obra de l'Escola Massana de Barcelona.

Les relíquies només s'exposen al públic durant les novenes en què el 7 de setembre cau en diumenge o en solemnes ocasions especials.

photo-2024-04-11-10-11-34.jpg

 

Publicitat