El Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi torna un any més al Priorat. Del del 27 de novembre a l’1 de desembre el festival reccorrerà diversos municipis de la comarca, on, entre d’altres, es projectaran quatre pel·lícules recentment premiades al’edició del festival del Penedès, dues d’elles amb els màxims guardons del festival.
Per una banda, L’annata, Gran Premi del Jurat, es podrà veure el dissabte 29 de novembre al Cafè de l’Ateneu dels Guiamets. Aquest documental explica com en una Venècia esgotada pel turisme massiu i insostenible, una comunitat s’ajunta per cuidar l’única vinya urbana que hi resisteix encara, i fer-ne vi i tenir cura del medi ambient.
Per l’altra, Carlos Esteva: la lluita per l’invisible, Premi Vi Català, és n homenatge a la vida i el llegat de Carlos Esteva, celebrat vinicultor i creador del celler penedesenc Can Ràfols dels Caus. La cinta es projectarà el dia 28 al matí al teatre l’Artesana.
Així mateix, també destaca el passi del dijous al Casal Flor de maig del Masroig, on es podrà visualitzar la pel·lícula El mago del vino, del director David Moncasi (Espanya, 2024). Treball que ha merescut el Premi al Millor Documental del Most 2024 i que retrata les vivències i emocions de Raúl Pérez, el reconegut viticultor del Bierzo que ha estat escollit dues vegades com a millor enòleg del món.
A banda, el Most també arribarà a d’altres municipis com Ulldemolins, Cabacés i Cornudella.
Gala de cloenda a Falset
El diumenge 1 de desembre tindrà lloc la gala de cloenda de l’edició prioratina del Monts al Teatre l’Artesana. L’acte, presentat per Xavier Graset, servirà per retre homenatge a la parella Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez, als quals se’ls lliurarà el Premi Most 2024 a la trajectòria vitivinícola. Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez han estat dos figures fonamentals en el renaixement vitivinícola de la comarca del Priorat dels darrers trenta anys i pilars fonamentals de l’ensenyament de l’enologia entre diverses generacions.
A continuació, es projectarà O auto das ánimas, del gallec Pablo Lago, un documental que transcorre en una petita aldea de Galícia, on una família viu aferrada a les seves antigues tradicions i creences. Una història d’aiguardent, memòries, identitat, rituals i retrobaments.
L’edició d’enguany de Most al Priorat, la vuitena ja, es va presentar aquest dimecres i va comptar amb la presència del director del festival, Xavi Fornos, i de Joan Asens, en representació de la DO Montsant.