Els veïns i veïnes de Marçà no poden consumir aigua de la xarxa ni per cuinar ni per beure degut a l’elevat nivell de nitrats i plaguicides que s’han detectat en els pous del municipi. L’alcalde, Josep Maria Piqué, explica que la solució passa per la instal·lació d’uns filtres de carbó: “ja fa temps que teníem els nivells de nitrats controlats però, ara, ens ha sortit elevat el nivell de pesticides i plaguicides fet que ens ha obligat a tallar el subministrament d’aigua per a ús de boca fins que poguem instal·lar aquests nous filtres”.
No és la primera vegada que Marçà es troba en una situació com aquesta. Piqué recorda que en una altra ocasió “vam repartir garrafes per tots els veïns i veïnes, la qual cosa va tenir un cost important per l’Ajuntament ja que l’Agència Catalana de l’Aigua no ens ho va subvencionar perquè, segons ells, havíem d’haver portat l’aigua amb camions cisterna”.
Ara, després d’una reunió de poble, i tenint en compte, que des de l’Ajuntament preveuen solucionar el problema en pocs dies, els veïns i veïnes han decidit comprar aigua engarrafada per no portar cisternes. “Malgrat això, si algú ho demana, l’Ajuntament es compromet a fer arribar camions d’aigua”, diu l’alcalde.
Davant d’aquests problemes en el subministrament, l’alcalde de Marçà insisteix en la necessitat de fer arribar aigua de l’Ebre per acabar amb els problemes que ocasiona la sequera a la comarca del Priorat. “Necessitem l’aigua de l’Ebre com l’aire que respirem” afirma, mentre afegeix que “molts pobles patim per la falta d’aigua i resulta que la tenim a 10 km”. Així mateix, destaca el menysteniment que hi ha a determinades zones de Catalunya: “quan passa segons on, correm-hi tots però de nosaltres només se’n recorden quan hi ha una desgràcia”.
Foto: Ajuntament de Marçà
- Detalls
- Vist: 377