Ràdio Falset e.m. és una emissora municipal que emet des del 1986. Va crear-se sota el nom de Ràdio Falset Independent, però el 1987 esdevingué municipal. La van començar a tirar endavant un grup de joves del poble amb força empenta. Era una ràdio casolana, feta amb pocs mitjans tècnics i situada en un local del tot impropi per a emissions, sense ajudes institucionals ni subvencions, amb més il·lusió que preparació.
Aquests condicionants han canviat amb els anys; poc s'assembla aquella emissora a l'actual -llevat, potser, de la il·lusió que tenim, que és la mateixa-. La nostra emissora és, avui, un mitjà de comunicació que cobreix una espai informatiu (el local i comarcal) cabdal per a la població, i que ofereix una proposta radiofònica pensada per satisfer totes les exigències de l'oient prioratí. Actualment, s'emeten 24 hores diàries de ràdio fórmula de dilluns a divendres, i el dissabte i el diumenge, programes culturals i divulgatius.
D'altra banda, la ràdio compleix unes funcions socials d'integració i cohesió entre la gent -especialment el jovent-. Aquest darrer component fa que se la consideri, també, una "entitat cultural" i un autèntic vertebrador de la societat de la comarca. Avui dia, l'emissora té un centenar de col·laboradors, cap dels quals no cobra. La mitjana d'edat d'aquests col·laboradors és de vint anys. Val a dir que aquest col·lectiu no només és format per gent de Falset, sinó que hi ha representants de diversos pobles.
Aquest col·lectiu de col·laboradors, que gestionen l'emissora amb el vistiplau de l'Ajuntament de Falset, s'ha aplegat com a entitat sota el nom d'Associació Cultural per a la Creació d'Emissores de Ràdio i Televisió a Falset, més coneguda popularment com Associació d'amics de la ràdio. Aquest grup integra, doncs, tots els qui fan ràdio i totes aquelles persones del poble que volen col·laborar-hi tot fent aportacions econòmiques i d'altra mena, col·laborant en els actes esporàdics que organitzi, com ara debats públics (com el que fem periòdicament abans de les eleccions municipals), concerts (aproximadament cada any en fem un), exposicions i conferències.
Aquesta associació no només destina els seus esforços a fer ràdio sinó que també presta el seu material a d'altres entitats de la comarca o institucions (Consell Comarcal del Priorat, Ajuntament de Falset, escoles, etc.) i fins i tot personal -bàsicament, tècnics i locutors- per realitzar els actes que s'organitzin. Així, hem participat com a moderadors en taules rodones ("Congrés Catalunya Jove - sessions informatives", "La dona i l'esport"), hem posat veu a nombroses diades, hem col·laborat amb la Festa Major de Falset cada any i hem donat suport tècnic a entitats com ara la Banda "Vila de Falset" o grups de teatre. Hem participat activament, també, als tallers de ràdio que es fan a l'IES Falset i al CP Antoni Vilanova durant les setmanes culturals respectives.
Una altra de les funcions més importants que duu a terme aquesta associació és la de formar els col·laboradors en tots els aspectes que calguin. Així, durant aquests darrers anys s'han organitzat diversos cursos de formació i perfeccionament.
Cada any se celebra, vora el mes de febrer, La festa de la ràdio, on tots els col·laboradors assisteixien a un sopar de germanor, que serveix per reforçar els lligams i la companyonia. En el transcurs d'aquest sopar es donen els Gregoriets, els premis interns de l'emissora, lliurats per l'alcalde en nom de l'Ajuntament, que no tenen cap contingut lucratiu, ja que només es tracta d'un reconeixement a la tasca dels col·laboradors. Aquesta festa se celebra des del 1989, i es donen sis premis:
el millor col·laborador
el millor tècnic
la millor veu
el millor programa
el programa de més audiència
l'accèssit de la Junta
Els quatre primers es donen per votació dels col·laboradors de la ràdio ho fan al mateix sopar; el cinquè, segons les estadístiques de les enquestes( "el que es diu pel carrer); i el darrer, el dóna la Junta a aquells col·laboradors que destaquen per la seva tasca i que no resulten premiats en les votacions .Un dels altres avenços força significatius de la ràdio ha estat l'aspecte tècnic.
Al ser una emissora amb pocs mitjans econòmics l'apartat tècnic sempre ha avançat amb el coneixement i el desig d'investigació i de superació de tot l'equip tècnic de la casa, afeccionats i estudiants, que l'han convertit en una de les emissores municipals, de les seves característiques de població, més ben dotades tècnicament.
Des de l'any 1992, la seva programació musical funciona de manera totalment automatitzada, i a la primavera del 1998 es va instal·lar un ordinador amb un sistema elaborat per un col·laborador de la casa.
A principis del 2000 aquest sistema es perfecciona i s'util·litza pel control de tota l'emissió i la gestió de l'emissora.