Butlletí informatiu 05-05-2021

Els alcaldes del Priorat consideren que el pla de desconfinament per províncies que ha dissenyat l’estat Espanyol no té sentit ja que no contempla les enormes diferències existents entre els entorns urbans i els territoris rurals. El president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, explica en declaracions a Ràdio Falset que “el desconfinament hauria de ser diferent segons la realitat de cada territori ja que amb la densitat de població que hi ha als nostres pobles és molt difícil que hi hagi contacte i el distanciament social es pot mantenir perfectament”.

En el mateix sentit, l’alcalde de Falset, Carlos Brull, afirma que “és de calaix que no és el mateix desconfinar la capital del Priorat que Barcelona”. També s’expressava en la mateixa direcció Sergi Méndez, batlle d’Ulldemolins, que critica el pla de desconfinament per províncies que ha elaborat el govern espanyol. “En el cas de la nostra província, les diferències i contrastos són prou evidents com per saber que el desconfinament serà desequilibrat”, afirma Méndez. Així mateix, afegeix que “si al Priorat ens apliquen els criteris basats en el volum de població i el nombre de casos de COVID-19 regsitrats en ciutats com Reus, Tarragona i tota la seva àrea metropolitana patirem un desconfinament molt desajustat ja que la realitat de l’interior de la demarcació és completament diferent al de les ciutats de la costa”.

Per la seva banda, l’alcalde de la Torre de Fontaubella, Albert Sabaté, titlla de “despropòsit” el pla de desconfinament del govern de Pedro Sánchez i afirma que “des que es va decretar l’estat d’alarma hi ha hagut una recentralització tremenda”. Segons Sabaté, “l’Estat, que sempre ha anat a remolc en la lluita contra el coronavirus, ha prioritzat la recentralització de competències a la salut dels ciutadans i no ha escoltat les administracions que coneixen més bé els diferents territoris”.

Tots quatre batlles entenen que, òbviament, el desconfinament ha de ser gradual i que caldrà seguir fent pedagogia i respectant durant força temps les mesures de protecció i higiene i distanciament social, però lamenten aquesta visió urbanocèntrica de les administracions. “No s’ajusta a la realitat que el bar del poble hagi de prendre les mateixes mesures que un restaurant de la plaça de la Font de Tarragona”, afirma Méndez, mentre que Sabaté recorda la polèmica que hi va haver fa unes setmanes amb la prohibició d’anar a l’hort. “És un contrasentit que no es pogués anar a l’hort a collir un enciam, que tu has cultivat i que es per a l’autoconsum, i, en canvi, si que podíem anar al supermercat a compar-lo”. En aquest sentit, l’alcalde de la Torre de Fontaubella també insisteix en que cal replantejar els hàbits de consum i fomentar l’autoabastiment i el producte de proximitat.

Un estiu diferent

Els municipis prioratins es preparen per passar un estiu molt diferent respecte al que estàvem acostumats. Tot i que està previst que les fases de desescalada i desconfinament acabin a finals de juny, els alcaldes creuen que aquest estiu suposarà una “nova normalitat” diferent a les realitats dels anys anteriors. Una de les grans preocupacions és l’obertura de les piscines municipals, normalment prevista al voltant de Sant Joan. Tot i que tothom resta a l’espera de quina serà la normativa al voltant de les piscines, els diversos alcaldes es preparen per si, finalment, aquest equipament, que com diu Sergi Méndez “és el centre de la vida social dels pobles a l’estiu”, es pot obrir.

L’alcalde de Falset, per la seva banda, explica que compten en poder obrir la piscina, si no per Sant Joan, sí més endavant. Amb tot, lamenta que “no hi ha unes directrius clares i, per tant, de moment treballem per tenir-la preparada”. També Albert Sabaté es manifesta en aquest sentit tot i que explica que “s’intueix que les piscines no podran obrir ja que la Diputació de Tarragona va aprovar aquest dilluns un decret que deixa sense efecte la convocatòria de subvencions per a les actuacions de vigilància i socorrisme”. Així, l’alcalde d’Ulldemolins demana que s’aclareixi aquesta qüestió i s’acabi la incertesa ja que“hem de començar a fer els preparatius com ara la cerca de socorrista o la concessió del bar de la piscina”.

Respecte a la celebració de les festes majors, els quatre alcaldes creuen que seran diferents perquè “caldrà mantenir el distànciament social i evitar aglomeracions”. “La festa major canviarà el seu aspecte completament”, explica Xavier Gràcia, mentre que Carlos Brull afirma que “ens haurem de reinventar i fer una festa major de proximitat”. Tant a Ulldemolins com a la Torre de Fonatubella també segueixen amb els preparatius d’unes festes majors que s’aniran definint en funció de l’evolució de la crisi sanitària.

Segones residències plenes

Finalment, els alcaldes del Priorat també parlen en aquest reportatge sobre la possibilitat que un cop arribi la famosa “nova normalitat” els municipis de la comarca rebin totes aquelles persones que hi tenen una segona residència. Aquest ha estat un dels cavalls de batalla dels municipis de la comarca durant el període de confinament. Des del Priorat, al·legaven que a la comarca hi ha un alt percentatge de població envellida, la més vulnerable en cas de contagi per la COVID-19, i per tant, demanaven a les persones que hi tenen segones residències o als prioratins que viuen i treballen fora que no es desplacessin fins als municipis.

Ara, un cop acabin les fases de desescalada, és molt probable que totes aquestes persones tornin al Priorat. “Per les persones que han estat confinades a la ciutat serà una necessitat poder venir al poble” afirma Albert Sabaté, mentre que Sergi Méndez destaca que “quan parlem d’aquestes persones que venen a la segona residència ens referim a molta gent del poble que viu i treballa fora però que són d’aquí”. Méndez afegeix que “hi ha un vincle familiar molt important i ho estem enyorant perquè aquests dos mesos que hem passat separats estan passant factura emocional”.

Els alcaldes afirmen que si tothom compleix amb les mesures de seguretat que vagin marcant les autoritats sanitàries no hi hauria d’haver problemes però cal aprofundir en la conscienciació. Així ho destaca l’alcalde de Gratallops, que creu que hi ha una manca d’informació de cara a la població en comparació amb altres llocs. “Els països que han donat tota la informació i han fet aquesta feina de conscienciació estan aconseguint uns resultats enormes en la lluita contra la COVID-19”, apunta.

gratallops

Publicitat