Informatiu cap de Setmana 25-09-2021

Una vegada més, la Plataforma pel riu Siurana denuncia el transvasament d’aigua “abusiu” del riu Siurana cap a la conca de la riera de Riudecanyes. En un comunicat, explica que durant el transvasament, el segon d’aquest any, el cabal mínim de manteniment del riu no ha arribat ni a 20 litres per segon i afirmen que “és habitual que no es respecti el mínim fixat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 70l/s mentre que els experts en ecosistemes fluvials consideren que haurien de ser almenys 200l/s”. Des de la Plataforma, a més, lamenten que fa tan sols uns dies hi havia prou aigua per la salut dels ecosistemes naturals habituals del riu.

Així mateix, des de l’entitat demanen “de manera urgent i imperativa” el desencallament de la Taula de l'Aigua i denuncien la inacció de les administracions públiques durant els últims dos anys. També interpel·len a la nova secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Anna Barnadas, perquè “es prengui seriosament la desaparició del riu Siurana del Priorat i escolti la nostra veu durant tant de temps silenciada”.

La Taula del riu Siurana va ser constituïda l’any 2018 per tal de consensuar el volum de captació i els usos de l'aigua que van del riu Siurana cap a la riera de Riudecanyes situada en una altra conca, i hi tenen representació administracions, regants i entitats ecologistes i agràries. Malgrat que les dues primeres reunions van tenir lloc a les dates previstes, la tercera reunió que hauria d'haver-se fet l'abril del 2019 ja no va convocar-se i des d'aleshores no se n'ha convocat cap altra. És per això que des de la Plataforma pel riu Siurana lamenten “la manca evident de voluntat de l'ACA i de les institucions responsables per solucionar el problema de fons” i creuen que “va ser una estratègia de cara a la galeria, amb l'objectiu indirecte d'apaivagar i desmobilitzar un moviment popular molt actiu en els últims anys”.

Finalment, en el comunicat, la Plataforma pel riu Siurana recorda que “la concessió de l'aigua del riu Siurana a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a perpetuïtat i el cabal de manteniment ínfim de 20 litres/segon que deixen contradiu de manera escandalosa la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea (DMA) (Directiva 2000/60/CE), la qual defineix l'aigua no com un bé comercial com els altres, sinó com un patrimoni que cal protegir, defensar i tractar com a tal”. De la mateixa manera, explica que el riu Siurana és una Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA), Lloc d'Importància Comunitària (LIC), i forma part en la seva totalitat de la Xarxa Natura 2000.

Foto: Platafoprma pel riu Siurana

taula siurana

Publicitat