Informatiu cap de Setmana 25-09-2021

La Diputació de Tarragona, els consells comarcals de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Baix Penedès i l’Alt Penedès i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre van presentar públicament ahir dimarts les al·legacions contra el projecte privat de línia de molt alta tensió (MAT) que recorreria 180 quilòmetres tan sols a la demarcació de Tarragona., que impulsa l’empresa privada Forestalia i que va publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

D’una banda, els 7 consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta, mentre que la Diputació de Tarragona redacta un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona que reforça els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques.

El món local de la demarcació es va reunir al Palau Bofarull de Reus per expressar de forma conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va afirmar que “som aquí perquè el municipalisme vol manifestar una voluntat unívoca i coordinada que és l’oposició al pas de la MAT pel nostre territori”.

També la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, en nom dels set consells comarcals i dels 35 municipis afectats, Rosa Maria Abelló, va mostrar el rebuig a la MAT i algunes de les principals afectacions que causaria en el territori. Abelló va explicar que el projecte preveu la construcció de 378 torres elèctriques d’alta tensió a Catalunya i l’afectació de més de 6,3 milions de metres quadrats de terrtitori. Segons la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp va destacar que “aquesta MAT no és el model de transició energètica que volem. Estem a favor d’un model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible. Apostem per l’autoconsum, per un model més sostenible i social, per la sobirania energètica i per la preservació del medi ambient”.

Entre les principals qüestions de debat, destaca l’argument que, tot i ser presentada com una “xarxa d’evacuació elèctrica”, tècnicament es tracta d’una “xarxa de transport elèctric”, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d'energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora del sistema i gestora d'aquestes xarxes de transport.

Les al·legacions també incorporen un estudi sobre l’impacte ambiental que causaria la MAT ja que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

oposiciomat

Publicitat