Butlletí informatiu 17-07-2024

Aquest passat dilluns, 6 de maig, es va donar el tret de sortida a la commemoració dels 700 anys de la creació del Comtat de les Muntanyes de Prades i la seva annexió amb la Baronia d’Entença (1324-2024). I és que el diumenge 6 de maig del 1324, a l’interior de la catedral de Barcelona, el rei Jaume II va erigir les Muntanyes de Prades en comtat per al seu fill petit, l’infant Ramon Berenguer.

D’aquesta manera, doncs, naixia un casal nobiliari que, en poques dècades, se situarà entre els de major rellevància de tota la Corona d’Aragó. És per això que s’ha considerat que la commemoració del VII centenari de la creació del comtat de les Muntanyes de Prades pot esdevenir un bon pretext per tal d’assentar unes bases fermes que ajudin a conèixer millor el passat medieval d’aquestes terres del sud de Catalunya.

El comissari que ha estat nomenat per a tirar endavant aquesta commemoració és el Dr. Eduard Juncosa Bonet, medievalista i politòleg, autor de diversos estudis sobre uns espais als quals va dedicar la seva tesina i editor d’un llibre coral publicat recentment i dedicat a la darrera reina del Casal de Barcelona (Margarida de Prades: regnat breu, vida intensa, URV-UB, 2022).

Els actes programats van arrencar el mateix dia en què es complia el centenari i s’allargaran durant tot un any en què es preveuen presentacions de llibres, cicles de conferències, cursos de paleografia, elaboració de diversos materials gràfics i audiovisuals, visites culturals, recreacions històriques... Així, el passat dilluns, els diversos pobles que havien pertangut a l’esmentat senyoriu van fer un pregó comú i van fer repicar les campanes amb toc de festa a l’uníson. A la tarda, a la Cartoixa d’Escaladei, va tenir l’acte institucional d’obertura del centenari.

Captura_de_Pantalla_2024-05-07_a_les_18.50.43.png

Publicitat