Butlletí informatiu 17-07-2024

Falset disposarà d’un establiment de manipulació de carn de caça major, que permetrà garantir el control sanitari de les peces de caça major i donar-los sortida comercial. D’aquesta manera, Falset serà el primer municipi del Camp de Tarragona (i el desè de tot Catalunya) que compta amb un establiment registrat d’aquestes característiques. L’Ajuntament, que ha estat el promotor de la iniciativa, ja compta amb el pertinent registre sanitari, que comença a aplicar-se de manera immediata a l’escorxador municipal.

L’alcalde de la capital del Priorat, Carlos Brull, explica en declaracions a Ràdio Falset que “les instal·lacions de l’escorxador municipal estaven en desús i hem buscat una manera de tornar-les a posar en funcionament”. A més, afegeix que “els caçadors de la comarca no disposaven d’un lloc amb les condicions necessàries per poder fer una primera semielaboració de la carn”. Així, destaca que “ara disposem d’un registre sanitari que permetrà que els propis caçadors puguin fer aquest primer tractament de la carn, treure les pells i les vísceres, puguin llençar els residus i tinguin un certificat sanitari conforme aquesta carn és apta per al consum i per a la seva comercialització”.

Tal i com explica l’alcalde, comptar amb una instal·lació com aquesta, té nombrosos avantatges ja que garanteix el tractament sanitari adequat per a la carn de caça, permet que les societats de caçadors de tota la comarca del Priorat puguin donar sortida a la carn de caça major i s’evita el malbaratament de moltes tones de carn comestible, alhora que s’incentiva la caça de determinades espècies, principalment el porc senglar i el cabirol, que s’han convertit en un maldecap per als pagesos i en un greu problema per a molts conreus agrícoles. “Hi ha una sobrepoblació de senglars i cabirols que afecten de forma molt negativa a l’es explotacions agràries del Priorat i creiem que la millora d’aquestes instal·lacions i el foment del consum de la carn de caça pot contribuïr una mica a regular-la”.

La posada en marxa d’aquest equipament, que en un inici té una capacitat per a 8 peces de caça major, suposarà que els propis caçadors puguin comercialitzar aquesta carn a restaurants i carnisseries. L’alcalde considera que és una molt bona notícia per a la comarca perquè la comercialització d’aquesta carn, suposarà el foment del consum de producte Km0. “És un producte 100% prioratí, caçat aquí, tractat aquí i consumit aquí”, afirma.

En el conjunt de la demarcació de Tarragona, La temporada de caça 2022-2023 es van capturar afins 6.613 peces de caça major, més de 5.000 eren senglars i 1500 cabirols.

escorxador_1.jpg

Publicitat