Informatiu cap de Setmana 12-04-2025

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Comencem el nostre espai de notícies a la nostra comarca. I és que la comissió de govern del Consell Comarcal del Priorat ha aprovat el seu primer conveni amb el Departament de Governació de la Generalitat, el qual té com a objectiu regular el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya a la comarca. Així, el consell s'encarregarà enguany de gestionar la xarxa d'aigua, el clavegueram i l'enllumenat públic del Priorat. D'altra banda, el consell adjudicarà 60.622 euros per condicionar quatre camins de muntanya.

Una altra informació que avui encapçala el butlletí és el comunicat emès per la plataforma del Priorat, que ha denunciat el xantatge d'alguns alcaldes de la comarca al conseller de medi ambient, Ramon Espadaler. El comunicat assegura que els alcaldes de les poblacions de l'àrea del Montsant, han plantejat al conseller que si Neus Miró no és es converteix en la directora del Parc Natural del Montsant, aleshores ciu no tindrà llista per a les eleccions municipals a les localitats governades per aquests alcaldes.

A la Ribera d'Ebre es viu un altre conflicte. Es tracta de la primera jornada de vaga que van portar a terme ahir els treballadors de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós. L'aturada, parcial, va tenir un seguiment molt alt segons els sindicats i segons la mateixa empresa. L'acte de protesta va ser una mesura de pressió per la falta d'acord en la negociació del conveni col·lectiu. L'acció va consistir en tallar la carretera c12 a les vuit del matí d'ahir causant importants retencions en els dos sentits de la marxa, i també es van tallar els accessos a la Central Nuclear per demanar l'homologació del seu conveni col·lectiu amb el de la Central de Vandellòs.

Amb aquesta exigència, els treballadors van iniciar la nit del dilluns una vaga que es preveu que finalitzi el 28 d'abril. Aquest fet coincideix amb la fase de recàrrega de combustible de la Central que, durant quatre setmanes, l'havia de deixar desconnectada de la xarxa elèctrica. Aquestes operacions formen part de la setzena aturada de manteniment de la central nuclear però l'aturada de treballadors condicionarà les feines i modificarà la data de finalització d'aquesta fase.

Cal explicar que els dos complexos nuclears es van fusionar l'any 2000 en l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, propietat d'Endesa i Iberdrola, però mai han aconseguit arribar un conveni col·lectiu únic perquè, segons fonts sindicals, "l'empresa vol unificar el pitjor de cada un dels anteriors convenis".

Parlem ara d'una altra reclamació que arriba des de la Terra Alta. Els ajuntaments de Gandesa i Corbera d'Ebre han començat les gestions per obtenir una concessió d'aigua de l'Ebre que garanteixi el subministrament per al consum humà. Sembla ser que aquestes dues localitats pateixen problemes d'aigua. Així, Gandesa ha hagut d'impulsar la construcció d'un altre pou, en què l'Agència Catalana de l'Aigua hi ha invertit més de cent mil euros; un pou que només podrà evitar que hi hagi restriccions durant els estius dels pròxims tres o quatre anys. Tant l'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, com l'alcalde corberenc, Josep Lluís Gamero, van reclamar fa més d'un any l'actuació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), organisme que hauria de redactar i tramitar el projecte perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) atorgui la concessió.

Amb l'objectiu d'agilitzar l'arribada d'aigua de l'Ebre per al consum humà, Gandesa i Corbera d'Ebre fa tres anys que van iniciar contactes amb l'ACA i la Comunitat de Regants de la Terra Alta, ja que una primera opció era aprofitar la concessió d'aigua del rec oriental, però de moment no s'ha rebut notícies de l'Agència. En aquest sentit, l'alcalde de Corbera d'Ebre, Josep Lluís Gamero, ha recordat que l'agència els va denegar recentment la construcció d'un dipòsit d'un milió de litres.

Fins aquí el butlletí informatiu. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat