Banvinguts a l'informatiu capde setmana de Ràdio Falset.
Les eleccions al Parlament de Catalunya del passat dijous ens deixen tal i com estavem. Majoria independentista al Parlament. 70 escons, 2 menys que en la passada legislatura, però majoria, que a més, depèn dels 4 escons de la CUP. Com fins ara.
Ciutadans és el partit més votat. Inés Arrimadas guanya a totes les grans ciutats del país i a tota la zona de costa des del Camp de Tarragona fins al Maresme, en detriment del PSC i, sobretot, del PP.
El PP és el gran derrotat. El partit de Garcia Albiol, Rajoy i Soraya és residual a Catalunya. Veurem com justifiquen el "hemos devuelto a Catalunya a la legalidad".  El PSC es queda com estava tot i sumar els ex d'Unió i alguns de societat civil catalana. El projecte d'Iceta no conveç ningú.
I al mig, els comuns, que cada vegada van perdent suport degut a la seva equidistància. Potser haurien de començar a posicionar-se una mica?
Els independentistes guanyen als unionistes en vots també. Un 47,5% versus un 43%. Els més de  2 milions de vots de l'1 d'octubre,  que com bé va dir Albano Dante Fachin, "de veritat creien que desapareixerien 2 milions de vots per aplicar un article?".
I al Priorat, ens consolidem com a feu independentista del sud de Catalunya. La suma dels tres partits independentistes supera el 80% dels vots de la nostra comarca, on la participació va ser màxima amb un 88,06%. Victòria de Junts per Catalunya, seguida d'ERC i la CUP en tercera posició.
I ara què? Què passarà a partir d'ara? S'ha acabat el 155? Tornarà Puigdemont? Algú a Madrid tindrà ganes de sentar-se a dialogar? O seguirem enrocats? Per començar, cal alliberar els presos polítics, tot i que De moment, segons Ciutadans, la culpa de que els unionistes no sumin és perquè la llei electoral és injusta.
En l'informatiu d'avui repassarem els resultats al Priorat i escoltarem les valoracions que en fan els partits amb representació comarcal.
Així mateix, també conversarem amb l'artista Marina Capdevila, que ha pintat un mural gegant en una façana de Falset. Tampoc ens oblidarem de repassar les diverses activitats que s0'han celebrat aquesta setmana prèvia a Nadal i en els esports explicarem els resultats dels equips prioratins de la passada Jornada. Finalment, Enric Masip ens farà la previsió meteorològica.
Comencem!
Junts per Catalunya va ser la força més votada al Priorat en les eleccions del passat dijous. La llista de Carles Puigdemont va obtenir 2.340 vots,  el 37,53% dels sufragis. A menys de 200 vots, va quedar Esquerra republican, que  va ser la segona força a 2.161 vots i el 34,66%. Tercera força política de la comarca, la CUP, que va recollir 544 vots i un 8,72%.  En total les tres forces independentistes sumen, al Priorat el 80,91% dels vots.
Ciutadans és la quarta força a la comarca i queda per davant del PSC. Els d'Inés Arrimadas van aconseguir 433 vots mentre que els socialistes són cinquens amb 392. Per sota es va situar els comuns, amb 166 vots i el PP amb 137. Com a anècdota, els partits minoritaris com el PACMA i Recortes 0 van aconseguir 22 i 7 vots respectivament.
A la capital de la comarca, Falset, victòria també de Junts per Catalunya, que es va imposar amb el 402%, seguida d'ERC amb el 32,39%. Mol per sota, Ciutadans sorprèn com a tercera força amb el 8,94%, el PSC s'emporta el  8,32% mentre que la CUP és cinquena amb el 5,21% dels sufragis. Els comuns i el PP tanquen la llista també a la capital del Priorat.
Aquests són els resultats, i des de Ràdio falset hem volgut conèixer les valoracions que s'en fan a cadascun dels partits amb representació  a la comarca. Joan Carles Garcia és el portaveu de la candidatura més votada, Junts per Catalunya.
Tall JC
Esquerra Republicana partia com a favorita en moltes enquestes i també a la comarca. Ha quedat segona. Segons el cap de la formació al Priorat, Jordi Sabaté, destacava que el Priorat té una clara majoria independentista que ha augmentat respecte als resultats del 2015.
Tall Jordi
La CUP baixa en vots també al Priorat respecte a les eleccions del 21-D. Segons el conseller comarcal de la formació Damià Fàbrega, .... vot util?
Tall damià
Finalment, des del PSC Maria Jesús Sánchez destaca que ... tot i que la formació s'ha vist superada per ciutadans als Priorat.
Tall txus
Sobre el que passarà a partir d'ara, el portaveu de Junts per Catalunya destacava que cal formar un govern independentista que serveixi per alliberar els presos polítics.
Jc2
A Esquerr republicana, per la seva banda, aposten per començar a implementar la república i intentar, també,  que s'alliberin els presos polítics i que el president puigdemont i els consellers a Brussel·les pugin tornar, tot i que, matisen, que això no depèn d'ells.
Jordi2


Fi noti
Una vintena de persones del Priorat i el Baix Camp majors de 30 anys, desocupades i amb baixos nivells formatius podran realitzar accions ocupacionals i formatives gràcies a la subvenció de 88.000 euros concedida pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc del programa 30 Plus 2017.
 
aquesta iniciativa posarà al seu abast eines per millorar les seves competències i l'oportunitat de completar una experiència professional de sis mesos de durada amb la voluntat d'ajudar-les a superar les dificultats d'inserció laboral i el bloqueig en la recerca de feina.
 
A banda de les persones beneficiaries de l'ajut, també trauran partit del programa 30 Plus 2017 les empreses del territori que hi participin, a través de bonificacions per a la contractació i, evidentment, amb la feina, la formació i la productivitat dels beneficiaris.
Les tres accions ocupacionals i formatives subjectes a la subvenció del programa 30 Plus 2017 es resumeixen en la prospecció i l'assessorament a les empreses que contracten a aquestes persones, l'orientació i l'acompanyament en el procés de contractació i formació, basat en la tutorització de cada persona beneficiària i en l'assessorament per a la inserció laboral , i la formació vinculada al contracte de treball i a l'àmbit laboral del beneficiari
 
El programa 30 Plus 2017 És un dels programes de foment de la formació i l'ocupació en els quals el Consell Comarcal del Priorat hi participa de la mà del Consell Comarcal del Baix Camp, gràcies al conveni signat entre les dues institucions l'any 2014.

Fi noti
La dissenyadora i il·lustradora falsetana, Marina Capdevila, coneguda internacionalment pels seus murals urbans de grans dimensions, pinta aquests dies la façana lateral d'una casa a Falset, en allò que és la seva primera obra mural en el poble que la va veure néixer.
L'artista va dva destacar que li fa una especial il·lusió poder pintar al seu poble, ja que sempre ha dit que  bona part de la seva inspiració creativa té el seu origen a Falset i la seva gent.
Segons l'alcalde, Jaume Domènech, la idea de pintar un mural al poble va sorgir de l'Ajuntament i de la pròpia artista. Segons Domènech, des de l'ajuntament entenen que és un luxe comptar amb artistes de la vàlua internacional de l'artista i que, per tant, el més normal és que la seva obra també pugui veure's a Falset
La façana lateral (d'uns 10 metres d'alçada x 6 d'amplada) que Marina Capdevila pinta aquesta setmana està ust davall del castell, al carrer del Malanyet
Després d'estudiar Belles Arts a Barcelona, Marina Capdevila es va traslladar a Rotterdam per fer Erasmus a l'Acadèmia de Willem de Kooning i va treballar a Wallis & Mosman i Studio Piraat com a dissenyadora gràfica. De tornada a Barcelona, va estudiar un Màster d'Il·lustració Creativa a l'escola Eina i, després, ja va començar la seva carrera com a il·lustradora autònoma treballant en publicitat i desenvolupant el seu treball personal en el seu estudi.
Hem pogut veure el seu treball en projectes publicitaris de marques com Reebok, Zara, Bershka, Movistar, Estrella Damm, TV3, Freixenet o en murals en diferents llocs com Florida, Nova York, Califòrnia, Suïssa, Mèxic, Itàlia, Canadà, Països Baixos, Regne Unit Regne, Àustria, Espanya...
Fi noti
Es nota que ens apropem a Nadal i moltes entitats celebren aquests dies actes per celebrar-ho. És el cas de I Catalani, l'única associació de música clàssica de la nostra comarca, que ahir divendres va celebrar el concert de Nadal al castell deFalset.
El concert va anar a càrrec de la soprano regina Sureda i Robrecht de Roek al violoncel, acompanyats del quintet de corda Mompou. Entre el repertori, es van poder escoltar el cànon i giga de Johan Pachelbel, el concert per a viloncel de Schuman o el Concerto grosso RV134 d'Antonio Vivaldi. També es van interpretar diverses nadales com A Betlem me'n vull anar, El desembre congelat, El dimoni escuat o el Cant dels Ocells.
Fi notis
I També la biblioteca ha acollit aquesta setmana diverses activitats pre-nadalenques. El passat dimarts va celebrar el taller d'il·lustració i creació literària "Mapa de ciutats somiades". El taller s'emmarca en l'àlbum il·lustrat que està preparant l'editorial tarragonina "Piscina, un petit oceà".
 
L'àlbum vol mostrar una reinterpretació de les ciutats de la demarcació de Tarragona a ulls dels infants, esdevenir una experiència interactiva on els petits prenguin la paraula, una eina en forma de llibre que permeti entendre la relació, percepció i necessitats dels més petits vers on viuen.
 
El taller, gratuït, perseguia com a finalitat entendre la percepció que els nens i nenes, de 6 a 10 anys, tenen del poble. D'aquesta manera, es pretén obtenir una radiografia de la relació que hi mantenen.

Els materials resultants d'aquest taller, així com de la resta que es faran a la demarcació, basaran el treball de l'escriptor i la il·lustradora encarregats del llibre

Per altra banda, la biblioteca també va acollir ahir a la tarda  el concert "Nadales a la Biblioteca", a càrrec de la coral de l'escola Antoni Vilanova de Falset.

Fi noti
I ara els esports

victòria del Falset en la seva visita al camp de del cuer, l'Icomar. El partit va ser un festival de gols que va acabar amb un resultat de 5 a 6 favorable a l'equip prioratí. Pels falsetans van marcar Boujemaa Boukhabza per partida doble i Edgar Olvera, David Terreu, Pau Ribes i Julià Piqué. Amb aquesta victòria l'equip de la capital del Priorat se situa novè a la classificació amb 22 punts.
La Unió esportiva Porrera, per la seva banda, va caure per la mínima al camp de l'escuela San Pedro y San Pablo de Tarragona. El gol de la derrota va arribar tot just arrancar la segona part, al minut 49. El Porrera, doncs, manté els 18 punts aconseguits aquesta temporada i se situa 12è a la classificació.
Pel que fa als juvenils del Falset, van aconseguir un empat a 2 gols a casa contra el Santes Creus. Pels prioratins van marcar Albert Terreu i Aleix Ruiz. Amb aquest punt, els nois de la capital del Priorat continuen catorzens amb 10 punts després de d'onze jornades.
En futbol sala, el Priorat Nord es va imposar per 2 a 3 a la pista del Vila-seca gràcies als gols de Pau Vall, Boris Monlleó i Adrià Pellicer. Els de Cornudella sumen 3 punts que els col·loca cinquens amb 19 punts. El Capçanes també va guanyar, per 3 a 1 a casa contra la Sénia. Els gols de Borja Mateo, Joan González i Ignasi Pena permeten al Capçanes sumar tres punts que els col·loca vuitens amb 6 punts.
La temporada s'atura ara per les festes nadalenques i torna ja el primer cap de setmana de gener.

Fi noti

I ara el temps, amb enric masip

Fi noti

I fins aquí l'informatiu cap de setmana. Els ha parlat manel Sales martori. Gràcies per la seva atenció. Els informem, que nosaltres també ens n'anem de vacances de nadal i tornem ja l'any que ve. Desitjar-vos a tots un bon Nadal i una feliç entrada al 2018. Que vagi bé.

Publicitat