Informatiu cap de Setmana 27-04-2024

El departament d’Acció Climàtica i el Parc Natural de Montsant engueguen el procés participatiu per elaborar un nou pla per preservar i millorar la qualitat acústica i de cel nocturn de Montsant i els municipis que l’envolten. La zona ja disposa del distintiu de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya, que els acredita com l’únic territori amb una doble protecció del cel nocturn i de l’acústica.

El procés participatiu té un doble objectiu: donar a conèixer les actuacions que s’han dut a terme des de l’any 2018 I escollir i debatre propostes de mesures per crear un nou pla d’accions per al manteniment i la millora de les seves condicions per al període 2023-2030. David Iturria, director del Parc Natural de Montsant, destaca que “el que pretenem és elaborar el nou pla d’accions no només implicant-hi institucions com ajuntaments o diputació sinó que també volem comptar amb la participació de tota la ciutadania”.

És per això que s’han organitzat tres sessions de participació que es realitzaran aquest mes de juliol a Prades, el dia 18, a la Morera de Montsant el dia 21 i a Falset el 26, tant per als agents clau com per al públic general. En les jornades s’abordaran cinc eixos de debat: la preservació i millora de la qualitat acústica i de cel nocturn; la introducció de criteris ambientals a la gestió; la sensibilització en matèria de contaminació acústica i lumínica; la promoció de valor de qualitat ambiental; i els mecanismes de seguiment del pla.

Un cop finalitzat el procés, es publicarà al web un informe amb els resultats i, a partir de setembre 2023, s’elaborarà el pla d’actuacions per als propers anys que inclogui les propostes rebudes, i que es presentarà públicament en una jornada presencial en els mesos següents.

Els 23 municipis de la comarca del Priorat i 9 de les muntanyes de Prades ja estan reconeguts com a Punt de referència de medi nocturn pel seu cel estrellat i els municipis de l’àmbit del parc natural de Montsant també són Zona d’especial protecció de la qualitat acústica.

 

Publicitat