Butlletí informatiu 22-05-2024

Tots els centres educatius del Priorat, durant el curs escolar finalitzat el passat mes de juny, van participar de la campanya d’educació ambiental que es promou des del Parc Natural de Montsant i que és d’abast comarcal. En total, 16 escoles de primària, l’institut-escola de Cornudella de Montsant i l’institut d’educació secundària de Falset, van sol·licitar participar de la campanya d’educació ambiental que l’empresa Limonium desenvolupa per encàrrec del parc natural, a partir de la qual es promou la divulgació dels coneixements i la consciència ambiental.

L’eix temàtic d’aquest curs 2022-23 ha estat “Montsant descobreix-lo: per un Montsant fosc i tranquil”. Les activitats han estat enfocades a conscienciar els alumnes sobre la importància de la preservació del cel nocturn (contaminació lumínica), el silenci i la tranquil·litat (contaminació acústica) i difondre les actuacions que el parc natural està desenvolupant en aquest sentit. Cal recordar que el Parc Natural de Montsant i 12 municipis de la seva àrea d’influència van aconseguir el 2018 el doble reconeixement de zona amb protecció acústica i lumínica. 

Amb aquestes activitats els alumnes han conegut les particularitats dels astres, satèl·lits i planetes, han après a reconèixer els diferents punts cardinals, les constel·lacions presents al cel nocturn a la nostra latitud i les històries i llegendes associades, a comprendre les relacions que tenien els eremites amb els astres i la importància de preservar el cel nocturn i l’interès que desperta. També han après com es genera el soroll, com es transmet, i quins són els paràmetres principals, reconeixent els diferents emissors de soroll i la unitat per mesurar-los. I així, com pot afectar el soroll a la fauna, mitjançant l’ecolocalització dels ratpenats.

Fa tretze cursos escolars que el Parc Natural de Montsant ofereix als alumnes dels centres educatius de la comarca el Programa d’Educació Ambiental “Descobrim el Parc Natural de Montsant”, amb activitats adaptades a cada nivell, des de cicle infantil fins a secundària. Aquest programa té una estructura de treball per projectes, lligat amb el material anual que s’exposa a l’Agenda Escolar del Parc Natural de Montsant que utilitzen els alumnes de tota la Primària de les escoles de la comarca i que consta de sis eixos temàtics que difonen els valors que singularitzen el patrimoni del parc i els projectes de gestió i conservació que s’hi desenvolupen.

N16 DSC06325 500px.JPG 622590183

Publicitat