Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) construïrà quatres estacions potabilitzadores en cadascun dels municipis del Topograpo, és a dir, Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, per a garantir la qualitat de l'aigua que arriba des de l'embassament de Siurana, amb l’objectiu de reduir les concentracions d’arsènic, ferro i manganès, tenint en compte que ja es va construir la captació superficial a l’embassament per un import de 500.000 euros.

També es duran a terme millores a la canonada principal, de prop de 20 quilòmetres d'extensió, substituint o reparant vàlvules, així com reparacions i reposicions de les conduccions de derivació a cadascun dels quatre municipis de la xarxa, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua. Finalment, també es preveu reparar els hidrants per al reg agrícola.

Així ho va anunciar el director de l’ACA, Samuel Reyes, que entre dijous i divendres passat es va reunir amb els alcaldes de Margalef, Cabacés, Falset, la Vilella Baixa i Torroja. Amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua en aquest àmbit, l’ACA ha explicat que s’està treballant en la constitució d’una comunitat d’usuaris, que serà l’encarregada de gestionar el sistema d’abastament del Topograpo i que estarà formada pels ajuntaments de Porrera, Torroja del Priorat, Poboleda i Gratallops i les comunitats de regants de Poboleda, Gratallops i Torroja. Actualment s’està redactant des de l’Agència els estatuts d’aquesta futura comunitat.

Per altra banda, també s’ha anunciat que properament s’iniciarà l’estudi d’alternatives per a millorar la garantia en l’abastament d’aigua a Margalef i altresmunicipis de la zona, que actualment depenen de captacions pròpies i condicionades per la falta d’aigua.

Finalment, el director de l’ACA també va fer un repàs de l’estat del sanejament de les aigües residuals a la comarca, on actualment hi ha divuit depuradores en servei, les quals garanteixen el sanejament de més del 84% de la població del Priorat. L’actual planificació hidrològica preveu en aquesta comarca un total de 12 actuacions, amb una inversió de 7,6 MEUR. Sis d’aquestes actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d’euros, consistiran en la millora de sistemes de sanejament en servei de Falset, Marçà, el Masroig, Poboleda, Cornudella de Montsant i Bellmunt de Priorat, mentre que les sis restants, amb un pressupost de 3,5 MEUR, consistiran en la construcció de noves depuradores a Cabacés, Siurana, Albarca, Margalef, Escaladei i la Vilella Baixa.

*Foto: El director de l'ACA, Samuel Reyes, i el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, en un moment de la reunió que van mantenir fa uns dies.

director al consell comarcal

Publicitat