Un acord d’última hora entre el Govern de la Generalitat i el Gremi de la Pagesia Catalana va suposar que es desconvoquessin els talls de carretera que agricultors i ramaders havien previst per aquest dilluns. L’acord va arribar a última hora del diumenge i suposa el compromís del Govern per resoldre una sèrie de demandes pendents i i que per als pagesos són prioritàries.
Des del Priorat, la portaveu del Gremi de la Pagesia a la comarca, Ariadna Lizaso, valora l’acord: “després d’unes negociacions molt intenses, es va arribar a la conclusió que els deu punts més importants per nosaltres havien quedat recollits en l’acord, i és per aquest motiu que vam decidir aixecar els talls de carreteres”. “Hem donat 15 dies al Govern perquè comenci a treballar en aquests 10 punts”, destaca. De fet, el Govern té previst aprovar avui dimarts un primer paquet de mesures referents a la desburocratització. Entre d’altres, hi ha una actualització del Decret 153/2019 per simplificar certes tramitacions per als agricultors que gestionen un Quadern d’Explotació Digital.
Un altre dels punts més destacats és el compromís del Govern per controlar la sobrepoblació de fauna cinegètica, especialment, de conill. La representant dels Gremi de la Pagesia al Priorat destaca que “la plaga més important és la del conill, que afecta, sobretot, a la plana de Lleida i que, si no és controla, pot escampar-se per altres zones del país”. Així mateix, explica que a la nostra comarca les principals afectacions són causades pel senglar o el cabirol, però també, cada vegada més, per la cabra hispànica: “és necessari controlar els exemplars de cabra que hi ha al Montsant, ja que el nombre de femelles ha augmentat molt”, diu Lizaso.
Per altra banda, l’acord entre Govern i pagesos també estableix una bonificació del 95% de l’impost de successions i transmissions i l’apliació de reduccions en els impostos en els hidrocarburs. Tal i com explica Lizaso, “a la resta de comunitats autònomes es paguen uns impostos inferiors que a Catalunya. Cal baixar aquests tributs per poder ser mes competitius”.
Així mateix, també es van acordar mesures per fer front a la sequera i accelerar els projectes per fer arribar aigua a les zones més afectades així com per modernitzar regadius. La portaveu del Gremi a la comarca recorda que “fa tres anys que els embassaments del Priorat estan secs”. “Els pagesos d’aquí ja no patim pel fruit, sinó per se’ns moren les plantes”, diu. Amb tot, valora positivament que ja hagin començat les obres per portar aigua de l’Ebre al pantà dels Guiamets i que estigui previst que aviat comencin les que han de connectar el de Margalef amb el Garrigues Sud.
També forma part de l’acord, trobar una solució a la qüestió dels robatoris al camp. “Aquest ultim anys ens hem trobat que han augmentat molt els robatoris, ja siguin de bestiar, de fruits o de maquinària”, destaca Lizaso, que explica que “a Rasquera i a la Conca de Barberà han robat ramats sencers, a Amposta hi ha hagut robatoris importants de carxofa i fins i tot s’han donat casos de substraccions de tractors i altres tipus de maquinària agrícola”. És per això que “demanem que hi hagi més presència de cossos policials i que es segueixi la pista dels productes robats per saber on van a parar”, afirma.
Finalment, el Govern també es va comprometre a encarregar un estudi sobre l’impacte econòmic que pot tenir l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els països del Mercosur i a establir una línia de treball amb el Ministeri i les entitats agràries. Lizaso creu que es donaria una situació de competència delleial ja que el cost de produïr determinats productes a Europa és molt més elevat que a determinats països americans: “es tracta de productes amb una traçabilitat alimentària que no està als mateixos nivells que nosaltres. Per exemple, hi ha aliments que porten pesticides i altres additius que a Europa fa més de 30 anys que estan prohibits perquè són perjudicials per la salut” explica. “Crec que és una de les raons per les quals el preu d’aquests productes procedents d’Amèrica és més baix, perquè aquí hem de complir unes normatives que allà no tenen”, afegeix.
Malgrat els acords, els pagesos es mantenen expectants i vigilants i no descarten tornar a les carreteres si aquests acords no es materialitzen. “Restem a l’espera de que es comenci a treballar en aquests acords i en cas que això no passi, tornarem a sortir als carrers”, afirma Lizaso, contundent.