Falset celebra aquest dimecres, Dia Internacional per la Interculturalitat o Diversitat cultural, la segona edició de la jornada intercultural del municipi. En aquest sentit, s’ha organitzat la conferència ‘Encara nouvinguts? El moment de la interculturalitat’ amb l’antropòleg de la URV, Jordi Moreras, i la lectura del manifest amb els membres de la Taula Intercultural de Falset.
El regidor de Benestar social i Esports de l’Ajuntament de Falset, Jordi Muntané, destaca que en aquesta segona edició s’ha volgut canviar una mica el sentit de la jornada: “volíem diferenciar-nos una mica del que havia sigut la primera jornada perquè així hi hagi més diversitat d’actes”. Així, explica que “en aquesta ocasió tindrem aquesta xerrada que porta un títol molt interessant perquè mai sabem quan les persones originàries d’altres països deixen de ser nouvingudes, quan de fet, la majoria dels nostres veïns i veïnes viuen, han fet família i treballen aquí des de fa anys i, fins tot, molts ja han nascut aquí”.
En aquesta sentit, Muntané recorda la importància que té la Taula de la Interculturalitat en un municipi per Falset, on hi viuen persones de més de quaranta nacionalitats diferents. “Al padró hi tenim registrades fins a 44 nacionalitats diferents, el que representa que hi ha un ampli ventall de cultures”, destaca. Així, insisteix en què “la Taula vol ser un lloc de trobada, coneixement i entesa entre totes les cultures que viuen al nostre poble i un espai per tal que tots els veïns i veïnes s’hi sentin representats i respectats”. Muntané, a més, fa una crida a totes aquelles persones que vulguin participar de la Taula: “si algú té ganes, està motivat, té inquietuds o qualsevol dubte sobre el funcionament de la taula, que no dubti en fer-nos-ho saber”.
La Taula de la Interculturalitat de Falset està formada, entre d’altres, per persones originàries del Marroc, Romania, Ucraïna, el Regne Unit, Argentina o Indonèsia. A banda, també en formen part entitats com Creu Roja, el CAP de Falset, Òmnium Priorat o institucions com el Consell Comarcal i el propi Ajuntament de Falset.
En un moment, on els discursos antimmigració tenen cada vegada més força en la nostra societat, el regidor de benestar social defensa que Falset és un poble d’acollida: “tot i que vivim en un país en el que cal respectar totes les idees, creiem que Falset sempre ha sigut un poble d’acollida, un poble integrador, i amb la Taula intercultural el que volem és reafirmar-ho. Seguirem endavant”.