Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
La meteorologia torna a encapçalar el nostre espai de notícies després de les pluges que van caure durant la jornada d'ahir. A Falset, per exemple, es van recollir 105 litres per metre quadrat. Aquesta quantitat d''aigua va provocar un esllavissament de terra a la nacional 420 a l'alçada de Pradell de la Teixeta, cosa que va obligar a tallar aquesta carretera entre les 7 i les 8 del matí. La circulació va quedar restablerta un cop un camió es va haver endut les pedres més grosses. El Servei de Carreteres de l'Estat va mantenir un servei de guàrdia per retirar les petites caigudes de pedres que hi va haver fins que no es van instal·lar unes tanques de formigó per protegir la carretera mentre plovia.
Per avui es preveu que durant el matí, les precipitacions aniran desapareixent, tot i que al migdia hi ha risc de ruixats d'intensitat entre feble i moderada. Pel que fa la nuvolositat, al matí s'obriran clarianes i el cel quedarà en general variable amb el creixement de nuvolades durant la tarda. D'altra banda, els hem d'advertir que la visibilitat no serà massa bona, fins la tarda, quan es creu que aquesta millorarà.
Avui dijous, a les 9 del vespre, el sindicat Unió de Pagesos ha convocat una nova assemblea per informar sobre les negociacions del sector de la fruita seca davant els insuficients ajuts europeus a aquest sector. L'acte se celebra al casal de Vilaplana i comptarà amb la intervenció del portaveu del sector de la fruita seca del sindicat, Pere Guinovart i el responsable nacional del sector de la fruita seca de la Unió de Pagesos, Josep Fortuny.
I sense deixar de parlar d'aquest sector agrícola, avui ens arriba la notícia que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha denunciat una caiguda del 56% del preu de l'avellana durant els últims i un augment espectacular del 25%, de les exportacions per part de Turquia en la darrera campanya. La Federació assegura que aquest davallada "ha començat a convertir la situació en insostenible per a moltes cooperatives i per prop de la meitat de les explotacions que hi ha a Catalunya"
I paradoxalment, els parlem ara d'unes subvencions procedents de la Unió Europea. I és que el consorci Lidebre ha aprovat uns ajuts a través del programa europeu Leader Plus que representaran 3'2 milions d'euros. Aquesta quantitat es repartirà entre 22 expedients, dos dels quals pertanyen a la Ribera d'Ebre. Un d'ells és concreta en l'adquisició d'un forn i un ordinador per muntar un taller de ceràmica a Miravet. Aquests ajuts només poden ser fins a un 35% del pressupost total dels projectes i d'un màxim de 100.000 euros. El 50% dels fons els aporta la Unió Europea i el 50% restant el posen a mitges el Ministeri d'Agricultura, la Generalitat i l'administració local.
Fa uns dies els comentàvem que el grup municipal socialista de Móra d'Ebre havia emès un comunicat tot criticant la manera com s'estava portant a terme l'auditoria a l'ajuntament de la localitat. Ara ens arriba una nova reacció a aquest estudi financer. Es tracta de Joan Baptista Montagut, candidat d'ERC a l'alcaldia de Móra, que considera que l'auditoria hauria d'estudiar la gestió de tots els anys en què Santiago Campos ha presidit l'ajuntament, i no només els últims 8 últims de legislatura. Montagut creu un estudi més exhaustiu aclariria els dubtes que hi ha sobre la gestió econòmica.
Tot això passa a tres mesos vista de les eleccions municipals. Però aquests no són ni de bon tros els únics comicis que se celebren enguany. Sense anar més lluny, i a més petita escala, aquesa setmana s'han celebrat les eleccions sindicals a l'empresa Cablefil de Móra que han estat guanyades pel sindicat del metall i construcció i afins de la UGT de les Terres de l'Ebre. Després dels comicis cinc dels nou delegats de l'empresa són d'UGT, que fins ara no tenia representació sindical a Cablefil, i els quatre restants, de CCOO. Cablefil es dedica a la fabricació de cablejats com la desapareguda Lear i compta a Móra d'Ebre amb 120 treballadors.
Continuem sense moure'ns de Móra, on avui, a les sis de la tarda a la seu del consell comarcal, s'hi celebra l'asemblea de l'Associació per al Desenvolupament Rural de la Ribera d'Ebre. La sessió servirà per, a més de la presentació del balanç i l'estat de comptes de l'exercici 2002 i la presentació de les noves entitats associades, també s'exposarà l'informe de l'aprovació per part del Departament de Treball de la Generalitat, de la concessió de l'ajut per a la contractació d'un Agent d'Ocupació de Desenvolupament Local. També es preveu que s'aprovi el pla d'integració dels immigrants de la comarca de la Ribera d'Ebre, entre altres temes.
I acabem el butlletí fent referència a un curs de cuina de carns i peixos que es farà a partir de la setmana que ve a la Vilella Baixa. El restaurant El Racó del Priorat celebrarà, del dimecres 5 de març fins al dilluns 28 d'abril, un curs de cuina de carns i peixos. El curs està dirigit a treballadors en actiu del ram de l'hostaleria que estiguin interessats en aprendre noves maneres de cuinar i nous plats. El curs es realitzarà els dilluns i dimecres de 17.30 a 20.30 hores. En total seran unes 40 hores. L'activitat està dirigida per BRM Serveis, de Móra la Nova, i finançada per IDFO-UGT (Forcem). Ho organitza l'Agrupació per a la Restauració i el Turisme Rural al Priorat.
Per ara, això és tot. Moltes gràcies per la seva atenció.